22.7 C
Chișinău

Critici severe după intrarea în vigoare a amendamentelor PAS privind distrugerea documentelor de ‘vetting

Partidul de la guvernare intenționează să distrugă toată documentația privind activitatea Comisiei de „vetting” și „pre-veting”. Amendamente la legislație au fost adoptate de urgență de majoritatea parlamentară în ședința din 13 septembrie, iar joi, 26 septembrie, au intrat deja în vigoare. Potrivit modificărilor, este permisă „eliminarea și distrugerea informațiilor relevante după transmiterea lor în format electronic către Consiliul Superior al Magistraturii sau, după caz, către Consiliul Superior al Procurorilor”.

Intenția PAS de a șterge toată documentația privind procedura de verificare a judecătorilor și procurorilor a provocat scandal. Avocatul Asociației Promo-LEX Nicoleta Hriplivîi a atras atenția asupra faptului că partidul de guvernământ s-a grăbit foarte mult să adopte amendamentele, documentul a fost adoptat de parlament în lectura finală, fără dezbatere, chiar la sfârşitul zilei.  „Legea în cauză nu prevede nici o garanție, nu este reglementată nici procedura de transmitere în format electronic: ce se are în vedere electronic? Că vor fi sau nu semnate? De către cine? Pe ce suport

transmise electronic? Şi multe alte întrebări fără răspuns. O lege care deschide arbitrariului larg porțile”,  a scris Nicoleta Hriplivîi într-o postare.

NICOLETA HRIPLIVÎI, avocata Asociației Promo-LEX „Legea în cauză nu prevede nici o garanție, nu este reglementată nici procedura de transmitere în format electronic: ce se are în vedere electronic? Că vor fi sau nu semnate? De către cine? Pe ce suport transmise electronic? Şi multe alte întrebări fără răspuns. O lege care deschide arbitrariului larg porțile”.

Despre asta vorbeşte şi Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției care a expertizat proiectul de lege. Și menţionează că documentul nu spune nimic despre cine și cum este responsabil de radierea și distrugerea informațiilor acumulate, nu prevede o perioadă de păstrare pentru documentația transmisă și multe alte momente importante.

„Acest lucru este esențial, mai ales pentru a permite utilizarea informațiilor în cadrul proceselor de contestare a deciziilor comisiilor de evaluare și eventualele revizuiri ale deciziilor Curții Supreme de Justiție, urmare a hotărârilor CtEDO pe fiecare caz în parte”, se arată în avizul Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției.

Juristul Pavel Midrigan consideră că scopul principal al proiectului de lege adoptat în grabă de PAS privind distrugerea informațiilor privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor este distrugerea probelor și ştergerea urmelor.

PAVEL MIDRIGAN, jurist

Cred că pentru a şterge toate urmele. Cu atât mai mult că însăşi activitatea Comisiei Pre-Vetting nu este clară din punct de vedere juridic și nici al componenței sale, deoarece includea cetățeni străini. Inclusiv şi deoarece Curtea Supremă a anulat deciziile acestei comisii, care a considerat că este superioară tuturor.  Cel mai probabil, vor să întoarcă rapid această pagină rușinoasă și să nu-și mai amintească că au făcut acest lucru contrar legislației în vigoare și bunului simț.

La rândul său, președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Ilie Chirtoacă, a explicat necesitatea distrugerii materialelor comisiilor de Vetting și Pre-Vetting prin preocuparea pentru protecția datelor cu caracter personal ale judecătorilor și procurorilor care au fost supuși evaluării preliminare. În replică, Victoria Sanduţa, recent eliberată din funcția de judecător prin decret prezidențial, a scris într-o postare:  Cât despre aberația spusă de Ilie Chirtoacă, despre distrugerea probelor cu scopul protecției datelor cu caracter personal, vreau să-l întreb da cum crede el că se protejează datele cu caracter personal care se conțin în toate celelalte instituții publice: ASP, cadastru, primării, CNAS, CNAM, spitale, şcoli, el crede că după ce iese omul din spital se distruge dosarul lui medical? După ce absolveşte şcoala, se distrug diplomele, arhivele? Că doar omul are diploma la mână, nu? Ce mai trebuie să păstrăm dovezi cu caracter personal, le distrugem, să nu mai poată da de capăt nimeni, aşa-i Ilie Chirtoacă?

Cât despre aberația spusă de Ilie Chirtoacă, despre distrugerea probelor cu scopul protecției datelor cu caracter personal, vreau să-l întreb da cum crede el că se protejează datele cu caracter personal care se conțin în toate celelalte instituții publice: ASP, cadastru, primării, CNAS, CNAM, spitale, şcoli, el crede că după ce iese omul din spital se distruge dosarul lui medical? După ce absolveşte şcoala, se distrug diplomele, arhivele? Că doar omul are diploma la mână, nu? Ce mai trebuie să păstrăm dovezi cu caracter personal, le distrugem, să nu mai poată da de capăt nimeni, aşa-i Ilie Chirtoacă?

Procedura de evaluare prealabilă a judecătorilor și procurorilor sau procedura de Vetting și Pre-Vetting face parte din reforma justiției lansată de partidul PAS de la guvernare. Comisia de Pre-Vetting, care, pe lângă specialiştii moldoveni, includea şi experţi străini, a început activitatea în aprilie 2022. Ambele comisii urmau să finalizeze integral procedura de evaluare până la sfârșitul anului viitor.

Dar activitatea lor a provocat scandaluri. În august anul trecut, Curtea Supremă de Justiție a anulat 21 de decizii ale Comisiei Pre-Vetting cu privire la judecători și procurori care candidează la funcții în Consiliul Superior al Magistraturii şi cel al Procurorilor. Scandaluri a provocat şi președintele Comisiei, avocatul olandez Hermann von Hebel, acuzat că a cauzat prejudicii financiare Curții Penale Internaționale. Un scandal s-a iscat și în privința unui alt membru al Comisiei, Tatiana Răducanu: Procuratura Anticoruptie a demarat o ancheta pe numele ei.

Anterior, fostul ministru al Justiției Stanislav Pavlovschi a calificat

procedura de evaluare a judecătorilor drept o imitare a curățării sistemului judiciar de persoanele corupte. Scopul real al acestui filtru, în opinia sa, este subordonarea sistemului judiciar guvernării. Partidul de guvernământ și administrația prezidențială, la rândul lor, neagă imixtiunea în Justiție.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE