22.7 C
Chișinău

Liceenii din Chișinău pășesc în lumea lui Pușkin în cadrul festivalului „Toamna Băsarabeană | VIDEO

Casa pe picioare de găină, lanț de aur pe stejar și, desigur, motanul învățat – astăzi, elevii unuia dintre liceele din capitală au pășit într-o adevărată poveste pușkiniană, unde s-au întâlnit cu personaje cunoscute. Tinerii cititori au avut ocazia să se cufunde în creația marelui clasic rus în cadrul festivalului „Toamna Băsarabeană”, dedicat unei date deosebite pentru țară. Acum 204 ani, la Chișinău a sosit poetul rus Alexandr Sergheevici Pușkin. Această perioadă din viața sa literară este una dintre cele mai fertile. Primul lucru pe care l-au făcut admiratorii operei geniale a fost să meargă la bustul poetului, unde au depus flori.

MARINA PODLESNAIA, muzeograf

„Toamna în Moldova este întotdeauna bogată în diverse sărbători, dar cât de plăcut este când vine o astfel de sărbătoare a spiritului. Așadar, o astfel de sărbătoare, un festin al spiritului așteaptă astăzi vizitatorii casei-muzeu A.S. Pușkin, unde un festival a venit în vizită la altul. Aici se desfășoară festivalul „Toamna Băsarabeană”. Și iată că se marchează a zecea aniversare a unui alt festival, organizat de asociația scriitorilor ruși din RM. Acest festival se numește „Colina Pușkin” – după locul unde se află principalele case în care a locuit cândva marele poet rus”.

Fiind la Chișinău, Pușkin s-a cazat într-o casă de oaspeți care aparținea negustorului Naumov. Acum, aici este casa-muzeu a poetului. Această comoară unică a păstrat mărturii ale vieții sale. În această casă, Pușkin a trăit și a creat. Cercetătorii au numărat peste 220 de lucrări scrise, începute și concepute la Chișinău. Pe teritoriul Moldovei moderne, poetul a scris „Prizonierul din Caucaz”, „Țiganii” și „Fântâna din Bahcisarai”.

MARINA PODLESNAIA, muzeograf

„Este un loc sacru, este casa autentică și cum să o ocolești în călătoria ta. Plecând din Chișinău, în scrisoarea către fratele său, Pușkin spune – am oftat la gândul despre Chișinău, mi-a părut rău de lanțurile mele părăsite, pentru că Pușkin s-a aflat la Chișinău nu din voința sa, ci trimis de Alexandru I”.

Mai târziu, excursia a fost înlocuită cu un turneu al tinerilor poeți și recitatori. Elevii au recitat poezii ale poetului și ale scriitorilor moldoveni.

Festivalul „Toamna Băsarabeană” va dura câteva zile. În program sunt concursuri de recitat poezii și concerte muzicale.

Oricine dorește poate consulta detaliile programului pe pagina oficială a casei-muzeu Alexandr Sergeevici Pușkin.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE