Tribunalul General European va audia luni, 30 septembrie, argumentele echipei de juriști a liderului Blocului „Victorie” lui Ilan Șor cu privire la sancțiunile impuse împotriva politicianului de către Uniunea Europeană, pe care le califică ilegale și nejustificate.
Potrivit unui comunicat, anul trecut, avocații Ilan Șor au depus o plângere prin care au contestat pedepsele impuse împotriva sa. În cerere sunt prezentate o serie de argumente care arată că decizia nu a avut niciun temei juridic, că sancțiunile s-au bazat pe informații false și neconcludente și că astfel a fost încălcat dreptul reclamanților la apărare juridică eficientă, precum și drepturile lor fundamentale.
Juriștii mai consideră că, sancțiunile sunt fără precedent și constituie un abuz de putere. Spre deosebire de sancțiunile impuse Rusiei, Belarusului, Siriei și Iranului, aceste măsuri nu vizează exercitarea de presiuni asupra unui guvern străin, ci dimpotrivă, vizează sprijinirea guvernului respectiv în lupta sa împotriva forțelor de opoziție. Patru din cele cinci persoane împotriva cărora au fost impuse inițial sancțiuni sunt actuali sau foști lideri ai partidelor de opoziție din Moldova.
Doar acest fapt indică în mod clar că Uniunea Europeană încearcă să influențeze procesele democratice din țară. Echipa de avocați a lui Ilan Șor amintește că UE a recunoscut anterior că, a adoptat sancțiunile la cererea guvernului moldovean, acceptând să fie folosită în jocuri politice și juridice. Uniunea Europeană nu trebuie să fie târâtă în cultura politică post-sovietică moldovenească, în care întregul arsenal al puterii de stat este folosit cu regularitate în lupta cu partidele de opoziție incomode, se mai menționează în comunicat.