29.2 C
Chișinău

Cazul tinerei violate în grup, în raionul Strășeni, a ajuns în vizorul Avocatului Poporului. Acesta solicită convocarea Consiliului Național pentru Drepturile Omului | VIDEO

Avocatul Poporului, Ceslav Panico, s-a sesizat din oficiu în legătură cu cazul de viol în grup a unei tinere din raionul Strășeni, precum și cu alte cazuri grave și răsunătoare de violență împotriva femeilor și fetelor. Potrivit comunicatului, Ombudsmanul a solicitat, joi, premierului Dorin Recean convocarea ședinței Consiliului Național pentru Drepturile Omului pentru a discuta problemele sistemice referitoare la cazurile de violență împotriva femeilor și fetelor.

Panico mai solicită Guvernului să adopte un plan de acțiuni pentru implementarea recomandărilor din primul raport de evaluare al Consiliului Europei pentru acțiunea împotriva violenței împotriva femeilor și a violenței în familie, prezentat Cabinetului încă acum un an.

Avocatul Poporului mai îndeamnă Executivul să majoreze bugetul alocat combaterii violenței de gen precum și numărul de servicii disponibile pentru victime.
Panico mai subliniază că, deși Republica Moldova a făcut progrese în dezvoltarea unui sistem de prevenire și combatere a violenței împotriva femeilor și a violenței în familie, cazurile recente demonstrează că acest fenomen rămâne încă larg răspândit în societate, unde mai există un un grad ridicat de toleranță față de violența împotriva fetelor și femeilor atât în rândul populației, cât și în rândul specialiștilor cu atribuții în prevenirea și combaterea acestui flagel.

De asemenea, Avocatul Poporului recunoaște și propria vină privind insuficiența acțiunilor de responsabilizare și determinare a factorilor de decizie ca aceștia să implementeze mai bine standardele și politicile existente în domeniul prevenirii violenței de gen.

Potrivit comunicatului, ombudsmanul își propune să elaboreze un raport special privind cauzele și circumstanțele care au dus la escaladarea acestui fenomen, dar și desfășurarea urmăririi penale și judecarea cazurilor.

Raportul va include soluții și recomandări pentru măsuri urgente și pe termen lung, care să contribuie la prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor. De asemenea, va fi elaborat un set de recomandări pentru Consiliul Superior al Magistraturii la capitolul judecării cazurilor de violență asupra femeilor și fetelor.

Amintim că fapta înfiorătoare din raionul Strășeni s-a produs în 6 septembrie. O tânără mamă de 30 de ani, care crește singură doi copii, ar fi fost scoasă cu forța din propria curte, bătută și drogată, apoi violată de doi frați și cumnatul lor şi abandonată pe o uliță din sat.

Cazul șocant a fost calificat de ministrul de Interne Adrian Efros doar ca „o faptă antisocială”. Câteva organizații neguvernamentale, care militează pentru drepturile femeilor și lupta împotriva violenței, au anunțat despre organizarea unui protest masiv la Ministerul Justiției.

Apropo, despre tragedie poliția Republicii Moldova nu a anunțat oficial nici pe saitul Instituției și nici pe rețelele de socializare. Iar ministrul Justiției Veronica Mihailov-Moraru le-a spus jurnaliştilor că unul dintre suspecţi a fost plasat în arest preventiv, altul în arest la domiciliu, iar cea de-al treilea, sub control judiciar.

Acest caz a lăsat în urmă nu doar o tânără traumată, dar și săteni stupefiați și rude ale victimei rupte de durere. Cel puțin acest tablou au întâlnit reporterii Canal 5 în satul în care s-a produs oroarea. Tatăl victimei ne-a spus că suspecții ar fi încercat să-i propună bani femeii, în schimbul tăcerii, însă au fost refuzați. Iar mama celor doi fraţi suspecţi ne-a declarat că băieții săi n-ar fi în stare să facă cuiva vreun rău, mai ales unei femei. Canal 5 va monitoriza cazul și cursul anchetei și vă va oferi informații la zi.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE