25.2 C
Chișinău

Vladimir Voronin despre reținerea agitatorilor PCRM: „Un atac împotriva democrației și Constituției”

Doi agitatori ai Partidului Comuniștilor au fost reținuți joi, la Soroca, fără motiv, în timp ce distribuiau pliante împotriva referendumului pentru modificarea Constituției. Despre asta se spune în declarația liderului PCRM, Vladimir Voronin, adresată ambasadelor acreditate în Republica Moldova și observatorilor internaționali. Se menționează că activiștii „au fost ținuți în sectorul de poliție câteva ore, timp în care au fost umiliţi și batjocoriţi, apoi eliberați, dar materialele electorale nu le-au fost returnate”.

„Nu am primit nicio explicație clară de la poliție pentru această faptă, care depășește cu mult cadrul Codul Electoral. Doar un behăit prostesc precum că pliantele ar fi fost ilegale. Această inepţie a fost soluţionată printr-un simplu apel la tipografie, al cărei director a confirmat că tirajul a fost comandat și plătit oficial din contul respectiv. Mai ales că fiecare material conține datele tipografiei.

Dar nu originea producţiei propagandistice PCRM, care a fost înregistrat de Comisia Electorală Centrală în calitate de participant la antireferendum, a fost motivul dezmăţului polițienesc împotriva agitatorilor noștri. Conținutul acestor pliante, care dezvăluie esența profundă a acestui plebiscit fraudulos și ilegal, care arată oamenilor tragedia din țară, impune autoritățile să utilizeze forţele de ordine în calitate de represive”,  se arată în declaraţia lui Vladimir Voronin publicată pe site-ul PCRM.

Potrivit liderului comuniștilor, acțiunile polițiștilor de la Soroca au fost deosebit de cinice. Unul dintre agitatori, un bătrân de 81 de ani, a fost supus unei percheziții și unui interogatoriu umilitor, i-a fost luat telefonul și banii, 140 de lei, și i s-a cerut să recunoască că face pentru bani campanie împotriva referendumului, a spus președintele PCRM.

„Presupunem că vor fi multe astfel de cazuri. Regimul dictatorial de extremă dreaptă instaurat în ţara noastră, probabil, pe baza sondajelor sociologice înțelege perfect că soarta referendumului, care ar trebui s-o „târască” pe Sandu spre cel de-al doilea mandat prezidențial, atârnă de un fir de păr.

„Ceea ce s-a întâmplat în Soroca este o manifestare evidentă a panicii. În viitor, isteria autorităților doar va creşte. Scopul este simplu – să-i intimideze pe cei care au îndrăznit să se pronunțe împotriva unui plebiscit periculos, capabil să provoace cele mai tragice consecințe pentru Constituția și statalitatea țării”, se arată în declarația liderului comuniştilor.

Vladimir Voronin a mai acuzat autoritățile de presiuni, intimidare și cenzură. El este convins că aceste acțiuni vor duce la rezultate diametral opuse – unitate și solidaritate. „Ca să stopăm dezmăţul politic și juridic al regimului, să readucem țara la normalitate, în câmpul legal și constituțional, să restabilim pacea civică, să unim societatea noastră divizată artificial de autorități, trebuie să spunem un „NU” ferm și hotărât referendumului ilegal al lui Sandu Și ei personal care personifică acest regim represiv și sursa agresiunii isterice permanente, a prostiei și a primitivismului”, se spune în declarația liderului Partidul Comuniștilor din Republica Moldova.

Vladimir VoroniN a solicitat ministrului Afacerilor Interne, Adrian Efros, să clarifice motivele şi temeiul legal al reţinerii agitatorilor PCRM, să investigeze acțiunile agenților de poliţie implicați în acest incident şi să restituie imediat materialele electorale confiscate.

Canal 5 a solicitat de la Ministerul Afacerilor Interne și Inspectoratului General al Poliției detalii cu privire la reținerea agitatorilor PCRM și comentarii la acuzațiile liderului acestei formațiuni politice, dar până la momentul editării acestui material nu am primit răspuns.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE