25.2 C
Chișinău

Visul în așteptare: Ansamblul „Hecenii” rămâne fără sală nouă la jumătate de an după promisiunile autorităților | VIDEO

Va veni ziua în care când vom deveni și noi spectatori. Ziua în care se va termina tot. Când vom pleca prin nimic. În afară de amintiri.  Vis năruit în promisiuni. Un filmuleț emoționant care trezește fiori, în care apar copiii din renumitul ansamblu „Hecenii” a fost publicat pe rețelele de socializare de către conducătorul acestuia, Dionisie Cobîlaș. În cele 3 minute, tinerii își arată dragostea față de marea lor pasiune – dansul popular. Ore, zile, ani de muncă până la epuizare și sacrificiile la care se supun, doar ca să-și vadă visul împlinit.

Vrem să lăsăm un semn că am fost, vrem să permitem să rămână din noi un colț de poveste. Visul de a avea o sală modernă pentru repetiții, rămâne încă o iluzie, spun cu durere tinerii dansatori. Totuși, ei aleagră neobosiți către locul în care ar urma să fie construită noua încăpere și dansează prin praf și pietre.

Noi suntem „Hecenii” și visul nostru încă nu este realizat.

A trecut mai bine de jumate de an de când Guvernul a alocat peste un milion 300 de mii de lei pentru construcția unui Centru nou pentru tineri, lucrările așa și nu au început. Dionisie Cobîlaș dă vina pe autoritățile locale care tergiversează procesul.

DIONISEI COBÎLAȘ, conducătorul Ansamblului „Hecenii”

Primăria din localitate care a întins procesul de delimitare a terenului cu aproximativ 4 luni. Un proces care putea fi rezolvat cel puțin 3 săptămâni. Respectiv din cauza lor s-a stopat per general tot. Noi am insistat ca autoritățile de nivelul doi să gestioneze acești ban și toate lucrările, dar din cauza că terenul nu a fost nici până azi trecut la balanța Consiliului raional ei au fost cu mâinile legate și, respectiv, ei au fost cu mâinile legate și nu au putut face nimic.

Responsabili din cadrul autorităților publice locale nu ne-au răspuns la telefon pentru reacții, anterior însă spuneau că ajută cum pot copiii, dar nu au bani pentru reparația capitală a sălii în care fac repetiții.

Copiii din Ansamblul de dansuri populare „Hecenii” au făcut furori la unul dintre cele mai prestigioase concursuri tv de peste Prut, „Românii au talent”. La Bucureșri și nu la Chișinău s-a aflat că, tinerii fac repetiții într-o sală cu iz de naftalină și în condiții deplorabile din satul Heciul Nou, raionul Sîngerei.

O încăpere veche și jerpelită, cu pereții plini de mucegai și cu tavanul plin de fisuri din care plouă ca afară. Imediat ce au adus laurii acasă, toți cei trei conducători ai țării nu au ratat ocazia să-și atribuie merite străine, declarându-se interesați de problemele cu care se confruntă tinerii.

Maia Sandu i-a primit în Palatul Prezidențial și le-a promis susținere. Guvernul a găsit repede banii necesari și a anunțat că alocă 1,3 milioane de lei, iar deputații din PAS i-au chemat în Parlament unde i-au aplaudat la scenă deschisă. De atunci a trecut jumătate de an și, se pare că, puterea de la Chișinău a uitat de existența acestor tineri, iar la nivel local lucrurile nu s-au mișcat din loc.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE