Deputatul Vasile Bolea a depus o plângere la Procuratura Generală, în care a cerut să fie trași la răspundere angajații poliției și președinții consiliilor electorale din raioanele Strășeni și Criuleni. Bolea a precizat că cei vizați ar urmări întâlnirile sale cu cetățenii. Despre plângerea depusă la Procuratura Generală pe 25 septembrie, Bolea a anunțat pe rețelele de socializare. Am solicitat tragerea la răspundere penală a angajaților poliției și a președinților consiliilor electorale din raioanele Strășeni și Criuleni. Acești domni încalcă sistematic legea, urmărind întâlnirile noastre cu cetățenii, pe care le organizăm împreună cu Marina Tauber în calitate de deputați ai Parlamentului, a scris deputatul.
VASILE BOLEA, deputat:
„Am solicitat tragerea la răspundere penală a angajaților poliției și a președinților consiliilor electorale din raioanele Strășeni și Criuleni. Nu putem închide ochii la faptul că acești domni încalcă sistematic legea, urmărind întâlnirile noastre cu cetățenii, pe care le organizăm împreună cu Marina Tauber, în calitate de deputați ai Parlamentului.
L-am sunat pe Vasile Bolea pentru a afla mai multe detalii și cine, în opinia sa, ar sta în spatele acestor acțiuni.
VASILE BOLEA, deputat: Poliția și serviciile respective dau note informative consiliilor electorale de circumscripție din întreaga țară acolo unde merge Vasile Bolea, cu cine se întâlnește, numerele de înmatriculare a automobilelor cu care merg, orele.
Vin să discut cu cetățenii și cu cei care m-au delegat ca deputat să-i reprezint și nu am nevoie de cineva care să mă fileze, să mă fotografieze, sau să mă scrie la telefon în fața cetățenilor.
Dacă o fac reprezentanții diferitor organe de la noi din țară, evident că, ei fiind la cheremul guvernării de astăzi, o fac, probabuil, la comanda guvernării.
Vasile Bolea mai spune că astfel de acțiuni din partea poliției și a organelor electorale încalcă drepturile lor, ca deputați, întrucât în raport cu statutul de deputat, Constituția, interzice clar astfel de acțiuni. În opinia lui Bolea, ceea ce face poliția este calificat drept infracțiune, conform Codului Penal. El a adăugat că „toți cei vinovați trebuie să fie pedepsiți conform legii, inclusiv cu închisoare de până la 5 ani”. „Abuzurile trebuie să fie oprite”, a mai declarat Bolea.
VASILE BOLEA, deputat: Am avut chiar și o discuție cu reprezentanții poliției din Strășeni, unde am indicat asupra acestui fapt, că sunt niște acțiuni ilegale și le-am spus că mă voi adresa la Procuratura Generală ca să investigheze și să dea o apreciere juridică a acestor acțiuni ilegale.
Un astfel de caz, de exemplu, a avut loc recent, în satul Cneazevca, raionul Leova. Despre aceasta a anunțat pe rețelele de socializare susținătorul blocului „Victorie”, Andrei Popa, care a postat și mai multe secvențe video, în care arată cum poliția oprește vehiculele care se îndreaptă la o întrevedere cu Vasile Bolea.
ANDREI POPA, susținător al Blocului „Victorie”: Iată așa astăzi, în Republica Moldova se respectă Constituția Republicii Moldova. poliția, după cum vedeți, oprește toate mașinile, una după alta, Pentru ca să nu permită cetățenilor și locuitorilor să se adune și să discute problematica din repumbila Moldova, inclusiv, alegerile care vor avea loc în 20 octombrie. Asta și este folosirea resurselor administrative. Iată, uitați-vă câte resurse administrative. Veniți să vedeți – fiecare dintre omenii aceștia primește salariu câte 10 mii de lei – iată, uitați-vă, – unu, doi, trei, patri, cinci. Cinci oameni care acum primesc salariu pentru aceea ca să interzică altor partide politice să se întrunească, fiindcă numai Maia Sandu vrea să fie președinte.
Referitor la demersul depus de Vasile Bolea cu privire la astfel de cazuri, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Violina Moraru, a confirmat pentru Canal 5 că Vasile Bolea a depus o solicitare. „A fost înregistrată în cancelaria Procuraturii Generale, aceasta urmând a fi examinată potrivit legii”, ne-a comunicat Moraru.
Iar purtătoarea de cuvânt de la CEC, Rodica Sîrbu, a îndemnat ca instituția electorală să nu fie implicată în polemici cu caracter politic. „Comisia Electorală Centrală și consiliile electorale de circumscripție electorală colaborează cu organele de drept în limitele prevăzute de legislația în vigoare. Considerăm că interpretările eronate care se fac cu scopul de a intimida și exercita presiuni asupra organelor electorale.”, a declarat Sîrbu pentru Canal 5.
„Comisia Electorală Centrală și consiliile electorale de circumscripție electorală colaborează cu organele de drept în limitele prevăzute de legislația în vigoare. Considerăm că interpretările eronate care se fac au scopul de a intimida și exercita presiuni asupra organelor electorale.