4.4 C
Chișinău

Reparații de mântuială în Trușeni: Drumul abia refăcut s-a prăbușit din nou după ploi | VIDEO

Din momentul în care ciclonul „Boris” a lovit Moldova, au trecut aproape două săptămâni, însă multe dintre zonele afectate încă așteaptă ajutorul promis din partea autorităților locale. Așa arată acum una dintre străzile principale din comuna Trușeni, care anterior s-a „topit” la propriu din cauza ploii torențiale. Și exact așa arată, conform autorităților locale, drumul deja reparat, pe care locuitorii ar trebui să-l folosească fără probleme. Totuși, spre deosebire de primărie, cetățenii nu sunt mulțumiți de aceste reparații și nu înțeleg unde s-au dus cele 14 milioane de lei alocate din bugetul local pentru reparația sistemului de canalizare. Potrivit lor, fiecare reparație a drumului nu rezistă până la prima ploaie.

 „Cum să nu fie o problemă dacă nu fac nimic corect. Dacă ar fi făcut totul cum trebuie de la început, nu s-ar fi ajuns aici. Ar fi putut prevedea unde se scurge apa. Puteau să ia în calcul că vor veni ploile. O zi nu plouă, iar următoarea plouă. Iar dacă va ploua două săptămâni, ce vom face atunci? Trebuie să facă lucrările corect, nu așa, pe deasupra, puțin aici, puțin acolo. Au stricat toate drumurile și nu mai fac nimic. Nici înainte nu era bine, dar acum e și mai rău. E ca și la casă: dacă nu pui o fundație bună, totul va aluneca. Dar banii se duc undeva, oamenii primesc bani pentru muncă și acum iarăși avem nevoie de fonduri.

„Oameni incompetenți au făcut. După părerea mea, trebuia măcar să pună un strat temporar de asfalt. Până vor face un asfalt adecvat, cred că aceasta ar fi trebuit să fie soluția conform standardelor europene. Dar ce au pus aici – piatră spartă – este doar o spălare de bani.”

„Desigur, nu este bine. Dacă va ploua din nou, totul va fi dus din nou la vale, deci trebuie pus asfalt.”

Primarul din Trușeni, Viorica Beregoi, membru al PAS, ne-a asigurat că situația este sub control și că varianta actuală a drumului este doar una temporară.

VIORICA BEREGOI, primarul comunei Trușeni: „Strada Ștefan cel Mare a fost reparată după ploi. Acest drum a fost afectat din cauza lucrărilor anterioare la sistemul de canalizare. Duminică, după ce ploile s-au oprit, agentul economic a reparat drumurile. De duminică până marți, totul a fost făcut. Drumul poate fi folosit deja, totul depinde de momentul în care se usucă nisipul și pietrișul, după care vom asfalta în 7-10 zile.”

Cu toate acestea, locuitorii din Trușeni ne-au declarat că nu mai au speranță în ajutorul autorităților locale sau centrale, deoarece de multe ori au auzit promisiuni care au rămas doar în campaniile electorale.

„Ca de obicei, nu au făcut nimic. Cineva, înainte de a repara canalizarea, a scos tot asfaltul, l-a pus din nou, iar la prima ploaie totul a fost spălat. Totul s-a ridicat, apoi a plouat din nou și totul a fost iarăși spălat. Aceasta este principala noastră problemă, arătați-le, toți avem mașini în sat, dar nimeni nu poate face drumul până la intersecție. Au venit aici primarul cu alți oameni din primărie, Dorin Recean, care apoi a declarat pe Facebook că vor face drumul acolo. Au trecut ani, dar nu s-a făcut nimic.”

Se prefac că lucrează și în capitală. Așa arată strada Podul Înalt, unde sâmbătă, 14 septembrie, furtuna a doborât mai mulți copaci, un gard de beton, țevi și armături metalice. O parte din drum s-a surpat, iar lângă asfalt s-a format o groapă uriașă. Mai bine de o săptămână, nu a fost prezent niciun muncitor la locul incidentului.

Anterior, proprietarul terenului afectat ne-a spus că alunecările de teren pe această stradă nu sunt un fenomen nou. Potrivit acestuia, deși a făcut numeroase plângeri la serviciile specializate, autoritățile locale nu au reacționat deloc. Amintim că, în Moldova, din cauza furtunii a fost afectat Chișinăul și mai multe localități din centrul și sudul țării. Potrivit primarului, ploile abundente care au provocat inundații în Chișinău au cauzat daune de 40 de milioane de lei.

Totuși, principalul lucru pe care autoritățile ar trebui să îl învețe din acest incident este că măsurile pentru combaterea schimbărilor climatice trebuie să fie o prioritate.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE