25.2 C
Chișinău

Izolați de lume: Localnicii din Romanovca, raionul Leova, se luptă cu indiferența autorităților după ce inundațiile le-au distrus podurile | VIDEO

La aproape două săptămâni de la ploile puternice, localitățile din raionul Leova încă se mai confruntă cu urmările inundațiilor. O parte din satul Romanovca este izolată din cauza că apele au distrus două poduri, după ce digurile bazinelor acvatice din apropiere au cedat. Locuitorii se plâng că sunt nevoiți să-și pună viața în pericol ca să meargă la magazinul din sat. Aceștia trebuie să pășească cu mare atenție prin ruine, ca să ajungă să-și cumpere o pâine.

Greu ați trecut. – Doamne, prima dată foarte greu am trecut.

Nu putem să trecem și degrabă cred că nu o să putem trece că nu se uită nimeni aici la noi. Măcar lasă să facă o punte sănătoasă aici și pe celălalt pod.

Circulația este restabilită doar pe un pod din localitate, celălalt urmează să fie reconstruit. Dar și așa, pe puntea deschisă pentru circulație nu pot circula mașinile mari. Oamenii spun că trăiesc momente destul de grele, deoarece nici ambulanța nu mai poate să ajungă la cei bolnavi.

Ambulanța se oprea aici, nu se putea deplasa mai departe, avem foarte mulți oameni cu dizabilități în sat.  Oamenii nu puteau să se deplaseze și se deplasau mai departe pe jos.

Chiar dacă a doua zi de la potop sătenii au fost vizitați de premierul Dorin Recean, nici după aproape două săptămâni de la calvar, nimeni nu a ridicat nici un pai de jos. și asta, în condițiile, în care ajutorul le-a fost promis, afirmă oamenii. Ei mai spun că și-au pierdut îngrederea în autorități, deaorece, de fiecare dată, se aleg doar cu promisiuni.

A fost Dorin Recean. spus că trebuie să facem calcule, să socotim și nu am mai înțeles nimic.  Acum, degrabă sunt alegerile, a venit, și-a făcut reclamă și gata – s-a terminat totul.

Da ei multe spun da nu fac nimic.  Și guvernarea, începând de la Maia Sandu, măcar că am votat-o, am crezut că o să facă, dar acum nu știu.Eu dacă nu primesc nimic, stau și fără gard, nu am nici curaj să mă duc la votare.

La noi a fost asfaltat tot satul, și podul a fost asfaltat, dar dacă a venit apa aceasta mare și a rupt tot. -Nu a făcut până acum nimic, nici nu o să facă. -Cine? – Guvernarea Maiei Sandu.

Primarul localității ne-a spus că podurile au fost renovate cu cinci ani în urmă, iar acum primăria nu mai dispune de surse financiare pentru a restabilirea lor, așa că așteaptă ajutor din partea statului, cum a promis premierul Dorin Recean, spune edilul.

INDIRA ZAHARIA-LAVRIC, primarul satului Romanovca, Leova

Unul din ele, se consideră avariat, a fost cât de cât l-am făcut ca să poată să treacă cetățenii pe el și mașinile ușoare.  Noi nu avem surse financiare pentru a le restabili. Am trimis către Situații Excepționale raionale și ei au trimis la centrale, deoarece nici ei nu au surse și așteptăm. Domnul Recean a fost la dumneavoastră în localitate, ce va spus? – A zis că o să fie ambele poduri restabilite.

Până în prezent, Guvernul de la Chișinău nu a luat o decizie cu privire la ajutorul pentru cei care au avut de suferit în urma inundațiilor de la mijlocul lunii septembrie. În România însă, spre exemplu, autoritățile centrale au acționat mult mai prompt.

Chiar a doua zi după potop, s-a luat decizia de a acorda sinistraților în calitate de prim ajutor 100 de milioane de RONI. Fiecărei gospodării afectate de inundații i-au fost alocate câte 10 mii de RONI – echivalenul a 39 de mii de lei moldovenești. Un ajutor suplimentar tot de 10 mii de RONI vor primi familiile care au pierdut pe cineva în urma inundațiilor.

Autoritățile de la noi abia au anunțat suma pagubelor provocate în raioanele Leova, Cantemir și municipiul Chișinău, care , potrivit estimărilor, se ridică la 180 de milioane de lei.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE