Comisia Electorală Centrală a început joi, tipărirea buletinelor de vot pentru referendumul republican constituțional și alegerile prezidențiale din 20 octombrie, care vor fi utilizate pentru votul prin corespondență. Ordinea de înscriere a candidaților este următoarea: Alexandr Stoianoglo, desemnat de Partidul Socialiştilor; Maia Sandu de Partidul Acțiune și Solidaritate; Renato Usatîi de „Partidul Nostru”; Vasile Tarlev de Partidul pentru Viitorul Moldovei; candidatul independent Irina Vlah; Ion Chicu, desemnat de Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei; candidatul independent Andrei Năstase; Octavian Ţîcu, desemnat de Blocul Electoral „Împreună” şi candidaţii independenţi Victoria Furtună, Tudor Ulianovschi şi Natalia Morari.
Secretarul Comisiei Electorale Centrale Dana Munteanu a explicat cum va arăta buletinul de vot.
DANA MUNTEANU, secretarul Comisiei Electorale Centrale: Astăzi a început tipărirea a trei tipuri de buletine de vot. Pentru primul tur al alegerilor, pentru al doilea tur de scrutin și pentru referendumul constituțional republican. Ele diferă prin culoare. Pentru primul tur al alegerilor, culoarea este gri. Pentru turul doi este albastru, iar pentru referendum este violet.
Fiecare buletin de vot are o lățime de 14 centimetri și o lungime de 31,7 până la 33 cm.
Munteanu a mai explicat, cum buletinele pentru votul prin corespondență vor ajunge la alegători.
DANA MUNTEANU, secretarul Comisiei Electorale Centrale: În această după-amiază vom trimite aceste materiale de vot, inclusiv buletine de vot, prin Ministerul Afacerilor Externe. Acestea vor trebui distribuite de către biroul electoral al secţiei de votare, care a fost constituit ieri. De la biroul electoral al secţiei de votare, care se află în SUA, Canada sau Suedia, materialele pentru votare trebuie transmise alegătorului. După votare, alegătorul urnează să transmită buletinul de vot înapoi la secţia de votare.
Alegerile prezidenţiale vor avea loc în 20 octombrie. În cazul desfășurării celui de-al doilea tur, pentru votul prin corespondență se va vota cu buletine de vot de modelul celor utilizate în primul tur, tipărite pe hârtie de culoarea stabilită pentru imprimarea buletinelor pentru turul II și cu inscripția „Turul doi”.
Concomitent, la inițiativa președintelui Maia Sandu, se va desfășura referendumul pentru modificarea Constituției, la care cetățenii vor răspunde „da” sau „nu” la întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”
De menţionat că nu toți potențialii pretendenţi la funcţia de şef al statului au fost lăsaţi să participe la cursă. Astfel, președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, Igor Munteanu, comentând refuzul Comisiei Electorale Centrale de a-l înregistra drept candidat, a declarat că acțiunile CEC amenință fundamentele democrației și subminează încrederea cetățenilor în sistemul electoral. CEC a subliniat că Munteanu nu a prezentat numărul minim necesar de semnături în susținerea candidaturii sale. Acesta a menționat că decizia CEC va fi contestată în instanță.
Amintim că, anterior, CEC a respins, de asemenea, cererea de înregistrare a grupurilor de inițiativă ale lui Vasile Bolea, Ludmila Corsun și Valeriu Pleșca pentru colectarea semnături în sprijinul lor.
Inițial, Vasile Bolea a vrut să se înregistreze din partea
blocului „Victorie”, dar după ce CEC i-a respins cererea, a anunțat că dorește să candideze independent. CEC, însă, i-a respins din nou cererea. O situație similară a fost și în cazul Ludmilei Corsun, ale cărei cereri de înregistrare a grupului de inițiativă au fost respinse de două ori, pe motiv că nu vorbește limba română. În ceea ce îl privește pe Valeriu Pleșca, susținut de Partidul Social- Democrat European, CEC a invocat date eronate în documentele prezentate, precum și faptul că, la momentul depunerii actelor, Pleșca era președintele unui alt partid decât cel care l-a nominalizat.
Ulterior, membrii comisiei au respins cererea de înregistrare a grupului de inițiativă în susținerea candidatului la funcţia de președinte Avelin Tabarcea, menționând că decizia se bazează pe dovezi privind legăturile politice directe între solicitant și partidul „Șansă”. Anterior, Curtea de Apel Chișinău a cerut revizuirea primei decizii a CEC, din 2 septembrie. Totuși, Comisia a refuzat din nou înregistrarea.