2.7 C
Chișinău

Pierderi de milioane după potopul din Tomai, Leova: Oamenii își repară daunele pe cont propriu, deoarece nu au primit încă niciun ajutor din partea statului | VIDEO

Potopul a trecut, iar nenorocirile oamenilor au rămas. Chiar dacă sunt deja peste zece zile de la ploile torențiale, oamenii și astăzi își mai numără pierderile și așteaptă ajutor din partea statului. Locuitorii satului Tomai, raionul Leova au ajuns la limita disperării. Aceștia se plâng că au fost lăsați singuri și neajutorați în fața greutăților, iar autoritățile centrale nici măcar nu și-au făcut apariția prin satul lor. Mihail Ciubaciuc este cel care a suferit enorm în urma potopului, munca sa de ani de zile a fost dusă pe apa sâmbetei. În urma ciclonului, s-au înecat zeci de animale și păsări din gospodărie – purcei, capre, rațe, pui, iepuri, toate au fost înghițite de puhoaie, spune gospodarul.

MIHAIL CIUBACIUC, locuitor al satului Tomai, raionul Leova:  A intrat pe ventilatorul de la beci, aici era apă până la ferestre, apa a venit pe aici a dat jos setca aceasta, ardezia. (MUSCA) Aici am avut iepuri, i-a înecat, acolo tot am avut niște rațe toate le-a dus. A fost apa până aici, că nu a avut unde să se ducă.

Nimeni nu-ți mai întoarce, că aici e și brânză, și ulei, păsări, purcei am avut mici – s-au înecat. Am chemat și nu a mai venit nimeni, nu s-a luat nicio măsură, nimic.  Iată aceasta a scăpat, vreo două s-au înecat că nu aveau unde să se ducă, dar asta s-a urcat pe pietre, avem și niște cârlani, vițeii aceștia cât sunt de mari au înotat pe aici, nu puteau să treacă.

A muncit o vară întreagă să adune câteva căpițe de fân pentru animale, însă și aceastea au fost făcute una cu pământul și înnămolite. Bărbatul spune că acum nu-și poate închipui cum va trece peste iarna care vine, unica soluție, crede el, ar fi să vândă tot ce i-a mai rămas pe lângă casă.

CIUBACIUC MIHAIL, locuitor al satului Tomai, Leova:  Baloți de lucernă au fost, ciocleji, grămada cu lucernă pentru iarnă, a spălat totul apa, iată gardul – ce e cu el? Nu mai faci nimic. Bostani ce au fost, harbuji, nu este nimic, nici castraveți, nimic. Vine iarna, cu ce să hrănesc animalele, nu am cu ce, s-a dus totul pe apă.  De vândut totul! De ce să moară de foame? Am și oi, și capre, cai, două vaci cu ce să le țin?

Chiar dacă are pierderi de sute de mii de lei, gospodarul spune că nu se așteaptă la vreun ajutor din partea statului, deoarece toți până acum au venit doar cu promisiuni.

CIUBACIUC MIHAIL locuitor al satului Tomai, Leova: De unde să ajute, că au avut singuri de suferit, grădinița a rămas fără acoperiș, nu sunt bani.  Este guvernarea dar au datorii în Europa, nu au de unde.

Plânge de disperare și Maria Zadic. Puhoaiele i-au inundat fântâna din curte, iar acum, femeia este nevoită să care apă de băut din altă mahala.

ZADIC MARIA locuitoare a satului Tomai, Leova: – Uitați-vă ce am. – De băut nu e bună? – Nu se poate de băut, da la mine la mașina de spălat merge, am două săptămâni de când nu conectez mașina de spălat că mă tem.

Unicul ajutor, în urma potopului, pe care l-a avut din partea autorităților, a fost pomparea apei din beci, spune bătrâna. Femeia se plânge că tot ce a avut pregătit pentru iarnă, s-a dus cu apa.

ZADIC MARIA locuitoare a satului Tomai, Leova:  Căldarea cu brânză mi s-a dus în beci, tot de pe rafturi, eu acum intru și fac curat, spăl. Întâi dau drumul la pompă ca să scoată apa, să nu-mi intre în ciubote.

Trebuie să ia măsuri cu drumurile astea, apa este curgătoare, din deal vine în coace, da pe noi, în vale, ne mâlește, trebuie să facă ca lumea, să fie pusă țeavă ca să se ducă apa, ca să se ducă apa în vale la râpă.Primarii la noi sunt din sat, ei știu unde sunt problemele cele mai mari.  Locuitorii satului așteaptă ajutor din partea statului. Oamenii își numără pierderile și totuși speră că guvernarea nu va uita iarăși de ei.

Uitați-vă cum este rupt gardul – și acolo, și în partea cealaltă. Iată, stă dărâmat jos la pământ. Deja gardul, ca gardul, îl facem noi, dar în grădină, un camion de porumb scoteam, dar așa… Ne-a promis că o să ne ajute, v-a veni comisia și va vedea toate cele stricate și vor vedea cât să ne dea.  Nu numai primăria, dar și Guvernul sperăm că o să ne ajute.

CIUBACIUC MIHAIL, locuitor al satului Tomai, Leova:  Ar trebui să se apuce de lucru, unde este statul, să dea un pic de ajutor cu ce să facem? Cu bețe de floarea soarelui nu putem să o acoperim, cum era înainte case de stuf, lasă să facă totul cum se cade și ardezie, ce au pus țigla asta? Nu au pus nici lemne cum se cade, a luat-o ca pe o ață.

Și grădinița din sat a avut de suferit în urma potopului din 14 septembrie. Furtuna a deteriorat acoperișul. Chiar dacă a trecut mai mult de o săptămână, clădirea așa și rămâne. Reprezentanții instituției au refuzat să ne vorbească, în afara camerei de luat vederi însă ne-au spus că nu dispun de bani pentru astfel de lucrări.

Ceea ce a depins de noi, noi am făcut, deja așteptăm rezultate de la raion, de la consiliul raional, minister, nu este în competența noastră să facem acoperișul, vă dați seama că aici sunt niște cheltuieli colosale, noi grădinița sau primăria nu dispunem de așa buget. 

Până în ziua de azi, s-au ales doar cu promisiuni de la autorități, și o mică picătură de ajutor de la Guvern a fost alocată pentru repararea pagubelor la grădiniță. Potrivit primarului, în satul Tomai sunt estimate daune de circa 17 milioane de lei. Edilul ne-a spus că până în prezent au primit, din bugetul statului, doar 1,3 milioane de lei pentru reparația acoperișului la instituța preșcolară, restul banilor, încă nu se cunoaște din ce surse vor fi alocați.

GHENADIE CAPMARU, primarul satului Tomai, Leova:

Pentru locuitori deja Guvernul, fondul Stării Excepționale, o să se mai gândească. Eu sper că o să fie totul bine. 01-33(MUSCA) 03-28 Primăria o să-i ajute cu ce poate, dumneavoastră știți ce bugete au primăriile, dar aici merge vorba de milioane.

Până în prezent, Guvernul nu a luat o decizie cu privire la ajutorul pentru cei care au avut de suferit în urma inundațiilor de la mijlocul lunii septembrie. În România vecină, Cabinetul de miniștri a acționat mai prompt – ședința de urgență a fost convocată chiar a doua zi, când s-a luat decizia de a acorda sinistraților în calitate de prim ajutor 100 de milioane de RONI.

Fiecărei gospodării afectate de inundații i-au fost alocate câte 10 mii de RONI – echivalenul a 39 de mii de lei moldovenești. Un ajutor suplimentar tot de 10 mii de RONI vor primi familiile care au pierdut pe cineva în urma inundațiilor.

Executivul de la Chișinău, timp de zece zile a tot discutat despre problema inundațiilor, iar ajutorul va veni, potrivit promisiunilor, abia după ce va fi evaluată situația și vor fi constatate pagubele pe întreaga țară. Estimativ, suma pagubelor provocate în raioanele Leova, Cantemir și municipiul Chișinău după recentele ploi torențiale este de peste 180 de milioane de lei, au anunțat autoritățile.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE