„Fluieraş”, „Orizont”, „Bucuria” – sunt ansambluri celebre în care legenda muzicii moldovenești Nina Crulicovschi a evoluat în diferite perioade ale activității sale artistice. În 24 septembrie, interpreta și-a sărbătorit a 73-a zi de naştere în sânul familiei, prietenilor și colegilor. În această seară festivă, ea a spus că se simte minunat, iar vocea ei sună la fel de sigur ca pe vremuri.
NINA CRULICOVSCHI, interpretă, artist al Poporului: Mândria pentru mine nu există. Eu sunt un om credincios, ştiu că asta e un mare păcat. Dar mă bucur cu sufletul. Deşi foarte multă lume nu mă cunoaşte dintre tineret, pentru că am dispărut pe 27 de ani din ţară, de fapt: 15 în România, 12 aici care nu mai fac nimic şi păcat sigur că, vocea încă mai sună.
Nina Crulicovschi le-a dat și câteva sfaturi tinerelor talente care visează să devină ca ea vedete de talie mondială.
NINA CRULICOVSCHI, interpretă, artist al Poporului: Să facă şcoală serioasă muzicală, eu am terminat muzicologia, pianul, şi să citească cărţi care miroasă. Cărţile, şi în restul, omenia, fără omenie nu eşti artist adevărat în scenă. Sunt convinsă de lucrul ăsta. Asta le doresc.
Nina Crulicovschi s-a născut în 24 septembrie 1951 în regiunea Kurgan din Rusia. Părinții Ninei locuiau cândva în sate învecinate din raionul Telenești, dar s-au întâlnit în Siberia, unde familiile lor au fost deportate. Tatăl s-a întors cu Nina în Moldova în 1958, s-au stabilit la Chișinău. Avea 7 ani atunci. Nina a învățat limba română, iar în 1972 a absolvit Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga” din Chişinău. A fost vocalista ansamblului de muzică populară „Mărțișor”, apoi solista orchestrelor „Fluieraş” și „Lăutarii”. Ulterior a cântat în trupe de estradă populare în Moldova și străinătate „Orizont”, „Bucuria” și „Contemporanul”… De atunci se cunoaște cu Nicolae Botgros. Despre asta a povestit reporterului nostru faimosul muzician, venit să o felicite pe artistă de ziua ei.
NICOLAE BOTGROS, muzician, artist al Poporului al RSS Moldovenești:
Nina Crulicovschi este cea care poate să vorbească, să spună şi o durere şi atunci când zâmbeşte, şi atunci când plânge tot zâmbeşte. Fiindcă zâmbetul ei, sufletul ei este cântec. Cântecul este cel care nu va muri niciodată, fiindcă în sufletele noastre, vrem noi sau nu vrem, ne naştem cu cântec şi plecăm tot cu cântec.
Făcând parte din diferite trupe, Nina Crulicovschi și-a construit cu succes şi cariera solo. În 1981, a ocupat locul trei la un festival „Zorii Crimeei” din Ialta. În 1989 a devenit solista Filarmonicii Naționale. A înregistrat multe piese la Radioul Național. Apoi a venit marele succes. Interpreta a început să concerteze în străinătate. Cu ansamblul Noroc a vizitat Tunisia și SUA. Despre asta și multe altele oaspeților sărbătorii le-a amintit filmul biografic creat special pentru ziua de naștere a interpretei.
În această zi, în cinstea ei au fost spuse multe cuvinte calde.
ANDREI PORUBIN, actor, artist al Poporului:
Îi doresc mai multă siguranţă, sănătate, fireşte, şi mai multă încredere în forţele proprii, ea încă are multe de spus, şi nu înţeleg de ce s-a retras aşa, ea a hotărât că ea trebuie să se retragă, ba eu cred că la 70 şi cât ani ar face ea acolo, 73, viaţa poate abia să înceapă şi ea are destule forţe ca să mai spună multe lucruri.
Nina Crulicovschi este o legendă pentru noi. Eu îi ştiu şi melodiile, cunosc totul, cât ce-am putut, adică ştiu şi din biografia dumneaei, ce-a făcut, cum a făcut, fiindcă într-adevăr este o femeie extraordinară şi este încă din acea generaţie care ne scotea în Piaţa Marii Adunări Naţionale, aşa că am venit astăzi cu mare dragoste şi cu stimă.
Autorii pieselor interpretate de Nina Crulicovschi au fost poeți și compozitori celebri precum Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Anatol Ciocanu, Petru Teodorovici și Ion Aldea- Teodorovici, Mihai Toderaşcu. Un timp a cântat în duet cu Nicolae Sulac. De ziua ei de naştere, după mulți ani de „tăcere”, interpreta nu i-a lăsat pe oaspeții adunați fără melodiile preferate de toţi.
La sărbătoarea artistei a fost prezentă și populara trupă „Akord”, care a interpretat una dintre celebrele sale melodii, direct legată de Nina Crulicovschi. Soliştii au fost bucuroşi să o felicite personal pe cântăreaţă în această zi.
trupa AKORD:
– Mi se pare un eveniment atât de mare la 73 de ani, împliniţi astăzi… – 37! – 37! Corect zici. O felicităm din suflet. E o mare artistă. Este, de fapt, o legendă vie, asta trebuie să spunem. Şi cel mai important lucru este că noi suntem norocoşi pentru că am reuşit să ne atingem de creaţia doamnei, şi „Hora dorului”, de fapt, este cu rădăcini de la dna Crulicovschi.
Lista de realizări a Ninei Crulicovschi mai include victorii la numeroase concursuri sovietice, naționale și internaționale. În 1993 i-a fost conferit titlul de „Maestru al Artei” al Republicii Moldova. Ulterior a devenit și „Artist al Poporului”.