5.5 C
Chișinău

Maia Sandu, criticată pentru refuzul de a semna medalia jubiliară: „Ambiții politice în locul respectului pentru veterani

Președinta Maia Sandu a refuzat să semneze regulamentul privind instituirea medaliei jubiliare unice „80 de ani de la Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei”. Acest lucru a fost semnalat pe rețelele de socializare de către președintele Comitetului Național „Pobeda”, Alexei Petrovici. De notat că medalia a fost aprobată pentru decernare în cadrul Comunității Statelor Independente. Iar autoritățile moldovenești, care au luat un curs de ieșire din CSI, după cum consideră Petrovici, de dragul ambițiilor politice, refuză să acorde veteranilor distincțiile meritate.

ALEXEI PETROVICI, președinte al Comitetului Național „Pobeda”:

„O ipocrită și o mincinoasă care a vizitat veteranii pentru o ședință foto. Ea a demonstrat încă o dată cine îi este mai aproape – dictatorul nazist Ion Antonescu sau un soldat-liberator sovietic.”

Maia Sandu își amintește de veterani nu mai mult de o dată pe an – înainte de Ziua Victoriei. „În ajunul zilei de 9 mai, ar trebui să ne amintim de prețul plătit de bunicii și străbunicii noștri pentru ca noi să trăim astăzi în pace”, a spus Sandu după ce a vizitat un veteran din satul Slobozia-Dușca, în mai 2022. Anul trecut, de dragul unei imagini festive, ea a mers în vizită la veteranul Ion Mereacre din raionul Ialoveni, unde, de asemenea, i-a mulțumit pentru pace pe continentul european. În același timp, între sărbători, în Moldova se creează un fond ideologic foarte diferit.

ALEXEI PETROVICI, președintele Comitetului Național „Pobeda”:

„Într-un univers paralel și ideologii săi scriu o poveste despre cum moldovenii, pardon românii pruto-nistreni, împreună cu alte popoare ale Europei civilizate au eliberat lumea de amenințarea bolșevismului. Între timp, moldovenii au luptat până la moarte împotriva ciumei brune de la Brest la Moscova și de la Stalingrad la Berlin. Iar sergentul inferior Timofei Popescu a ucis bestiile fasciste direct în Reichstag. Dar isprava lui, ca și isprava întregului popor moldovenesc, Sandu și compania au considerat-o nedemnă de a fi reflectată în istoria țării noastre. Această bandă are alți „eroi” pe care îi admiră în drumul lor spre distrugerea statului nostru”.

Anterior, Alexei Petrovici a declarat, în repetate rânduri, că în ultimii ani în Moldova au fost ridicate multe monumente soldaților care au luptat de partea Germaniei în anii 41-44. Ei sunt numiți eroi, iar reprezentanții Ministerului Apărării le aduc onoruri militare.

Asta, în timp ce monumentele soldaților sovietici, căzuți pe teritoriul țării, rămân în afara atenției statului și sunt deseori profanate. Iar Ministerul Apărării refuză să onoreze soldații ale căror rămășițe sunt încă descoperite de căutători. În prezent, în Moldova există 24 de veterani ai Marelui Război pentru Apărarea Patriei, deși până pe 9 mai curent erau 37.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE