6.6 C
Chișinău

Ion Ceban cere ajutor de la Guvern pentru inundații, dar alocă milioane pentru show-uri și concerte

Pagubele provocate de inundațiile din Chișinău cauzate de ploile abundente din ultima perioadă sunt estimate la 40 de milioane de lei. Asta a declarat primarul general Ion Ceban, luni, la sedinta serviciilor municipale. Dar în loc să direcționeze bani pentru lichidarea consecințelor dezastrului, Primăria cheltuie milioane de lei pe show-uri și concerte. Unul dintre ele – Chișinău Youth Fest – a avut loc duminică. 

ION CEBAN, primarul general de Chișinău:

Peste 100 de mii de oameni care au participat acolo, dar nu asta este important. Este important că oamenii au venit și au avut o prestaţie destul de bună din toate punctele de vedere.

Portalul Rise Moldova a aflat că show-ul de duminică cu interpreți autohtoni și străini precum Smiley, Delia, Lupii lui Calancea, Babasha, Carla`s Dreams și The Urs, a costat bugetul municipal peste 1,5 milioane de lei.

La rândul său, primarul nu a putut răspunde la întrebarea cât a costat evenimentul. Ion Ceban a promis că va raporta cheltuielile în timpul apropiat, afirmând că Festivalul a costat Primăria de nouă ori mai puțin decât concertele guvernamentale de trei zile de Ziua Independenței.

În paralel cu evenimentele de la Chișinău, administraţia Capitalei organizează mai multe concerte în străinătate. Bugetul municipal pentru 2024, deși a fost adoptat foarte târziu – abia în iulie, deocamdată nu a fost publicat pe site-ul administraţiei locale.

Dar conform proiectului documentului, publicat la finele anului trecut, sunt alocate în total 12 milioane lei: 9 milioane – pentru Zilele Chișinăului în Italia, Austria și Spania și alte 3 milioane – pentru șase evenimente în cadrul „Zilelor Chișinăului” în România.

Iar 12 milioane de lei reprezintă aproape o treime din suma necesară pentru lichidarea pagubelor în oraș cauzate de ploile abundente recente. Ion Ceban spune însă că Guvernul trebuie să acorde ajutor.

ION CEBAN, primarul general de Chișinău:  Pagubele care au fost în urma acestor ploi se cifrează la ziua de astăzi la 40 de milioane de lei. Vă rog să faceţi aceste demersuri, inclusiv către Guvern, pentru a fi acoperite măcar parțial din sursele care sunt prevăzute în astfel de situații.

Reieşind din planurile bugetare ale administrației capitalei, pentru organizarea concertelor pentru diaspora din Italia, Austria și

Spania vor fi cheltuite câte 3 milioane de lei. Aceeași sumă se prevede pentru toate evenimentele de Ziua Orașului din 14 octombrie, și cele care vor avea loc în perioada 1 – 31 decembrie de Crăciun și Revelion.

Expertul și juristul Pavel Midrigan consideră că Primăria ar trebui să folosească acești bani nu pentru a îmbunătăți imaginea primarului sau a partidului său în rândul diasporei înainte de referendum sau viitoarele alegeri parlamentare, ci pentru nevoile chișinăuenilor. Cu atât mai mult că sunt multe probleme în oraș, iar bani pentru toate nu ajung.

PAVEL MIDRIGAN, jurist:

După aceste ploi au apărut atâtea probleme. Mai ales cu inundațiile. Deja mulți ani orașul nu are o soluție la această problemă. Inginerească, în primul rând, ce trebuie făcut. Prin urmare, pe de o parte, acest lucru pare ciudat, mai ales că bugetul orașului este mereu deficitar. Iar când ai un deficit și când împrumuți o parte din bani, trebuie să fii foarte econom. Adică să trăiești în limita posibilităților.

Pavel Midrigan crede că diaspora, desigur, trebuie să beneficieze de atenție, dar nu în detrimentul problemelor nerezolvate ale chișinăuenilor.

ТЕЛЕФОНУ PAVEL MIDRIGAN, jurist:

În calitate de contribuabil vreau să văd sensul fiecărui leu cheltuit. Ştiţi că avem multe probleme şi în şcoli, cu alimentarea, cu grupele cu program prelungit. Da, se face ceva, dar banii pot fi investiţi şi în altă parte.

Amintim că anterior, la Chișinău au fost concediați peste 600 de asistenți personali, iar la restul le-au fost tăiate salariile. Ion Ceban a spus că municipalitatea nu are bani pentru a-i plăti și a acuzat autoritățile centrale că pune multe sarcini pe umerii autorităților locale fără a le asigura resurse financiare. Ulterior, toți cei concediați au fost angajați de Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Primăria a mai afirmat că orașul nu are bani pentru finanțarea grupurilor şcolare cu program prelungit. Acum, primarul general spune că Guvernul trebuie să acopere parțial pagubele cauzate orașului de ploile abundente recente.

În același timp, bani pentru spectacole scumpe, inclusiv în străinătate, în bugetul municipal sunt. Potrivit unor experți, toate aceste show-uri sunt elemente ale campaniei pentru alegerile parlamentare lansate deja de Ion Ceban. Dar nu este clar de ce chișinăuienii ar trebui să plătească pentru acest PR.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE