Chiar dacă au cerut ca întâlnirea cu șeful statului să fie publică, când au ajuns la președinție, agricultorii au aflat că întrevederea se va desfășura cu ușile închise, lucru care i-a supărat.
SERGIU STEFNACO, fermier: „În primul rând, au pus limită – 5 fermieri doar, ca noi să vedem că aici este reprezentantul unei companii Transoil. Dacă este transmisă live, eu sunt gata să discut cu orice deputat, cu orice ministru, cu președinția și cu prim-ministrul pe problemele agriculturii, dar atâta timp cât e cu ușile închise și discutăm nu știu despre ce și după aceea se face poze și se manipulează opinia publică – că asta fac – spun minciuni societății. Societatea trebuie să cunoască adevărul, dar adevărul pot să-l cunoască, atunci când ședința este publică”.
De îndată ce agricultorii au intrat în interiorul clădirii Președinției, ușile s-au închis în nasul jurnaliștilor, iar presa a rămas să aștepte afară.
Două ore au durat discuțiile, dar nici după atâta timp nu a fost luată nicio decizie concretă, a declarat directorul Asociației ”Forța Fermierilor”, Alexandru Bădărău. Unul dintre subiectele abordate a fost Legea privind anumite măsuri de sprijin pentru fermierii afectați de secetă, cvare-i nemulțumește pe aceștia din cauza compensări ineficiente, a accesul limitat la resurse și inegalitatea în distribuirea ajutoarelor.
ALEXANDRU BĂDĂRĂU, directorul Asociației ”Forța Fermierilor”: „Noi am înaintat președinției propunerile noastre ce ține de prevederile această prevedere legală, pentru că discuția principală s-a axat pe această lege – cum poate fi îmbunătățită și modificată. Nu cunoaștem care vor fi acțiunile de mai departe, dar doamna președinte cu siguranță o să le anunțe. Pe lângă acest fapt, noi am mai solicitat alte trei măsuri. Nemulțumirea agricultorilor care au ieșit la protest – ați auzit-o și săptămâna trecută, că s-a solicitat demisia ministrului agriculturii, pentru că măsurile care s-au întreprins, chiar dacă unele au fost discutate cu agricultorii, nu s-au regăsit în deciziile finale. Ne referim la acea lege, la acel regulament care au nemulțumit foarte mulți agricultori – de împărțire a 100 de mil. de lei. Deci, consultările s-au făcut, dar într-un final nu au fost luate în considerare”.
Președintele Maia Sandu nu a ieșit să discute cu presa. Între timp, Legea privind anumite măsuri de sprijin pentru fermieri din cauza secetei a fost publicată în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare, în ciuda cererilor fermierilor de a fi retrasă. De altfel, întâlnirile președintelui Maia Sandu cu producătorii agricoli nu sunt deloc frecvente. Ultima oară șefa statului a stat de vorbă cu fermierii în luna decembrie, 2023, când aceștia cereau moratoriu asupra aplicării amenzilor bancare, înființarea unei comisii speciale pentru analizarea cazurilor fermierilor care nu pot să-și plătească datoriile și compensarea pierderile pentru culturile de floarea-soarelui și porumb în 2023. După acea întrevedere reprezentanții
Asociației „Forța Fermierilor” s-au declarat nemulțumiți de discuția pe care au avut-o și au anunțat reluarea protestelor.