25.2 C
Chișinău

Dezbateri în Parlamentul European privind influența Rusiei în Moldova înainte de referendum | VIDEO

La prima sesiune plenară a Parlamentului European din 8 octombrie vor avea loc dezbateri, urmate de adoptarea unei rezoluții privind Republica Moldova. Titlul exact al dezbaterii și al rezoluției este „Întărirea rezilienței Republicii Moldova în fața ingerințelor dinspre Rusia înaintea alegerilor prezidențiale”. Despre aceasta a scris pe pagina sa de socializare europarlamentarul din grupul Partidului Popular European, Siegfried Mureșan. Potrivit lui Mureșan, inițiativa îi aparține personal, deoarece – citez – „ trebuie să ne asigurăm că Federația Rusă va eșua în încercarea de a sabota alegerile democratice din Republica Moldova.”

SIEGFRIED MUREȘAN, europarlamentar:

„Rusia continuă cu încercările de a destabiliza Moldova. Rusia dorește ca Moldova să redevină un stat slab și dependent de Moscova. Ca atare, va încerca să se implice în influențarea alegerilor și a referendumului, folosind mijloace ilegale precum finanțarea ilicită a politicienilor proruși sau manipularea și propaganda. Așa a procedat Rusia și anul trecut, cu ocazia alegerilor locale din Moldova.”

Conform site-ului oficial al Parlamentului European, conform agendei publicate, audierile pe această rezoluție sunt programate pentru 8 octombrie și vor începe la ora 15:00.

Documentul va fi supus votului în următoarele zile. Mureșan estimează că cel mai probabil pe 9 sau 10 octombrie.

Fostul ministru al justiției și fost judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Stanislav Pavlovschi, consideră acest pas ca o intervenție în treburile interne ale Moldovei, cu un caracter electoral evident în favoarea regimului Sandu-PAS. Pavlovschi este convins că va fi o altă declarație politică, fără efecte obligatorii, care nu va avea niciun fel de dovezi care să susțină acuzațiile împotriva Rusiei.

STANISLAV PAVLOVSCHI, fost ministru al Justiției, fost judecător la CEDO:

„Parlamentul European adoptă diverse declarații, fie că sunt justificate sau nu, care nu obligă pe nimeni. Când se vorbește despre intervenția Federației Ruse în treburile interne ale Moldovei, mă întreb: În ce constă această intervenție? Ce fac ei? Singurul lucru care a existat erau posturile de televiziune, canalele rusești care se difuzau cândva în Moldova. Acum sunt interzise, nu mai există nimic. Cum se amestecă ei? Niciodată nu au fost prezentate dovezi în acest sens. Totul este doar o afirmație nefondată.”

Stanislav Pavlovschi nu a exclus faptul că această inițiativă, în plină campanie electorală, poate fi inițiată de eurodeputați din România la solicitarea regimului Sandu-PAS.

STANISLAV PAVLOVSCHI, fost ministru al Justiției, fost judecător la CEDO:

„Putem presupune că ei colaborează. Prin urmare, bineînțeles, susțin partenerii lor prin toate mijloacele posibile și imposibile. În înțelegerea lor, este corect ca Maia Sandu să câștige cu orice preț. Este greu de imaginat motivația domnului Mureșan, de ce face asta, cred că au destule alte probleme de rezolvat în UE fără a se amesteca în treburile Moldovei. Deci, ei se amestecă direct în treburile interne.”

În consecință, Parlamentul European nu este la prima tentativă de a susține regimul Sandu și PAS pentru a se menține la putere. Declarația, chiar dacă nu va avea putere practică, ar putea fi folosită de regimul Sandu ca o justificare pentru noi represalii împotriva mass-media și politicienilor incomozi. În plus, unii experți consideră că, în cazul în care Sandu ar pierde alegerile sau referendumul european, această declarație ar putea servi ca motiv pentru a nu recunoaște rezultatele.

Totul sub pretextul „amenințărilor hibride rusești” și al unei intervenții rusești nefondate și nedovedite. De altfel, potrivit lui Stanislav Pavlovschi, excluderea Rusiei din Consiliul Europei a afectat doar Europa, care a pierdut unul dintre cei cinci mari sponsori ai organizației. Țările UE suferă pierderi directe din cauza renunțării la cooperarea cu Rusia pe multe direcții. Dar, potrivit lui, mai devreme sau mai târziu, va trebui să se ajungă la un acord cu partea rusă, iar rezoluțiile anti- ruse adoptate astăzi în structurile UE vor deveni lipsite de sens.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE