25.5 C
Chișinău

Ziua satului Ciolacu Nou sărbătorită cu fast. Blocul „Victorie” promite locuitorilor să îmbunătățească condițiile de viață, așa cum s-a făcut în alte localități | VIDEO

Satul Ciolacu Nou din raionul Fălești a sărbătorit aniversarea a 125-a de la fondare. Autoritățile locale spun că pentru o localitate aceasta nu este o vârstă înaintată, satul fiind considerat tânăr. Echipa blocului politic „Victorie” i-a felicitat pe locuitorii satului Ciolacu Nou, organizând distracții și cadouri pentru copii, iar pentru adulți – un concert susținut de trupele A-3 și Enigma Romilor. Locuitorii satului sunt recunoscători pentru sărbătoarea organizată.

– Aș vrea să mulțumesc blocului „Victorie” pentru organizare, pentru că oamenii s-au bucurat în timpul sărbătorii satului, ziua hramului, care marchează 125 de ani de la fondare. Încă o dată, mulțumim lui Ilan Mironovici pentru această frumoasă sărbătoare organizată pentru populație, pentru copii. Și cred că în viitor vom primi sprijin din partea lui.

– Le mulțumim mult, un respect deosebit, pentru că nu au rămas indiferenți față de sărbătoarea noastră. Le dorim sănătate, bunăstare și succes la alegeri.

– Aș vrea ca satul să renască, îmi doresc mult. Aproape 50 de ani nu am locuit aici. Am crescut aici, am învățat, apoi am plecat și nu m-am mai întors. Dar acum, la bătrânețe, m-am întors. Totuși, ceea ce este al tău rămâne al tău.

Blocul „Victorie” este gata să continue să ajute satul Ciolacu Nou. Mai ales că proiecte utile au fost deja realizate în satele vecine. De exemplu, în satul Pocrovca, blocul „Victorie” a amenajat două fântâni, în satul Șoltoaia – un teren de joacă pentru copii, iar în satul Făgădău a fost renovat stadionul. În planurile pentru Ciolacu Nou se află instalarea iluminatului stradal și repararea drumului deteriorat care leagă satul de Ciolacu Vechi. Primăria locală chiar a câștigat un grant în cadrul proiectului „Satul Moldovenesc”, lansat de liderul blocului „Victorie”, Ilan Șor. Cu toate acestea, imediat ce prima tranșă a fost transferată în contul primăriei, autoritățile centrale au blocat banii.

LILIA HÎRBU, primar:

– Din păcate, suma de 500 de mii de lei a fost blocată până la clarificarea tuturor circumstanțelor. Am întrebat la Ministerul Finanțelor și în alte instituții. Ni s-a spus că acești bani sunt arestați. Și nu doar la noi, ci și în alte primării, inclusiv în raionul Fălești.

Soarta lor va fi cunoscută mai târziu.

Și asta în contextul în care autoritățile centrale, din proprie inițiativă, nici nu își amintesc de dificultățile locuitorilor din satele izolate. Primarul Lilia Hîrbu a povestit cum încearcă să obțină de la Guvern reparația unui alt drum – un tronson al drumului național care trece prin satul Făgădău, lângă casele de locuit. Din cauza traficului intens de camioane, în casele localnicilor au apărut crăpături.

LILIA HÎRBU, primar: – Am solicitat să fie reparat acest drum și să fie redusă viteza de circulație a vehiculelor. Ni s-a promis acest lucru. În 2021 a fost elaborat proiectul pentru acest drum. În 2022 a fost organizată licitația, iar noi, primarii satelor adiacente acestui drum, am semnat toate documentele. Și din 2022 acest proiect zace pe undeva și adună praf.

Primarul Lilia Hîrbu și alți primari s-au adresat către autorități cu întrebarea privind reparația tronsonului problematic al drumului încă pe timpul premierului Natalia Gavrilița. Aceasta a promis că se va ocupa de problemă, dar se pare că a uitat de promisiuni. Nici succesorul ei, Dorin Recean, nu a făcut nimic. Iar primarii continuă să aștepte ca în bugetul țării să se găsească bani pentru rezolvarea problemelor lor sau ca autoritățile să permită binefăcătorilor, care au și fonduri și dorința de a ajuta, să se ocupe de această problemă.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE