21.6 C
Chișinău

Promisiuni de disciplină, justiție și ordine: Ce s-a ales din mandatul Maiei Sandu?

În seria de videouri, în care Maia Sandu vorbește despre realizările din perioada de patru ani, în care s-a aflat în funcția de președinte, este și unul dedicat domeniului justiției, în care Sandu afirmă că și-a îndeplinit promisiunile făcute în campanie electorală din 2020. De exemplu, angajamentul de a curăța, după venirea la putere, sistemul justiției și de a se asigura egalitatea în fața legii a tuturor cetățenilor.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova:  A început procesul de curățare a curții Supreme de Justiție. majoritatea judecătorilor cu probleme de integritate au plecat. iar în curând, vom avea o curte compusă doar din membrii care au trecut procesul de evaluare a integrității.

Există însă mari semne de întrebare cu privire la procedura de evaluare a judecătorilor lansată de autoritățile actuale. Cea mai importantă întrebare însă este – cine sunt judecătorii? Președintele comisiei pre-wetting, avocatul olandez Hermann von Hebel, este acuzat că a cauzat prejudicii financiare Curții Penale Internaționale.

Un scandal s-a iscat și în privința unui alt membru al Comisiei, Tatiana Răducanu: Procuratura Anticoruptie a demarat o ancheta pe numele acesteia, dupa ce a intrat în posesia unor informații din telefonul mobil, care pun la îndoială onestitatea și calitătile sale profesionale. Fostul ministru al Justiției Stanislav Pavlovschi a calificat procedura de evaluare a judecătorilor drept o imitare a curățării sistemului judiciar de persoanele corupte. Scopul real al acestui filtru, în opinia sa, este subordonarea sistemului judiciar actualului guvern. de aceeași părere este și fostul procuror Victoria Furtună.

VICTORIA FURTUNĂ, procuror anticorupție?„Finalitatea acțiunilor politicienilor este de a îngenunchia sistemul justiției în interes personal și în interesul partidului. Voi încerca să explic modalitatea la care a recurs partidul de guvernare și anume utilizând noțiuni ca reforma în justiție, eliminarea procurorilor corupți, „vetting” și ,,prevetting” sunt niște subterfugii pentru a subjuga total, a pune monopol pe a treia puterea a statului – puterea judecătorească și Procuratura”.

Chiar și idolul multor reprezentanți PAS, șefa Parchetului UE, Laura Codruca Kövesi, a criticat acest sistem de selecție.

Contrar promisiunilor electorale din 2020 ale Maiei Sandu, potrivit cărora, toți cetățenii vor fi acum egali în fața legii.

„Dreptate, ordine, disciplină” în Moldova, sub conducerea lui Sandu și PAS , justiția selectivă a început să fie folosită pe scară largă. Partidelor de opoziție, care sunt excluse de la alegeri în ultimul moment, nu le este asigurat dreptul la protest. Și, în același timp, cauzele penale intentate înalților oficiali sunt amânate sau clasate.

Astfel, Procuratura Anticorupție a oprit ancheta privind organizarea licitației privind închirierea spațiilor comerciale la aeroportul Internațional Chișinău, întrucât, citez, nu au fost găsite probe care să indice abuz de putere sau de poziție oficială în organizarea licitației. Este cunoscut că anterior, ministrul Infrastructurii Andrei Spinu, suspectat de lobby asupra anumitor interese în aeroport, și-a exprimat public nemulțumirea față de acțiunile Procuraturii și de dosarul deschis pe acest caz. Iar președintele Maia Sandu susține că asupra justiției nu există presiune

MAIA SANDU, președinte:  Astăzi, nimeni din conducerea țării nu spune sistemului de justiție ce decizii trebuie luate. Astăzi, un notoriu furt al miliardului nu mai poate avea loc în Moldova.

Privind imposibilitatea furtului: potrivit experților, peste 70 de milioane de euro au fost furate de la moldoveni doar din tranzacții cu gaze în timpul celei mai severe crize economice și energetice pentru țară.

Iar recent, după organizarea la Chișinău a unei noi platforme „Parteneriat pentru Moldova”, la care s-a anunțat că țara noastră va primi de la partenerii de dezvoltare alţi 80 de milioane de euro sub formă de asistență gratuită și 305 milioane sub formă de împrumuturi preferențiale, reprezentanții opoziției au întrebat autoritățile unde-s banii alocați la cele patru conferințe anterioare – nici mai mult, nici mai puțin – 1 miliard 180 de milioane de euro?

Dar să revenim la ordinea, dreptatea și disciplina proclamate de Sandu, care, după spusele ei, au fost asigurate în țară în perioada mandatului său.

MAIA SANDU, președintele R. Moldova: Am avut provocări serioase, mai ales războiul de la  hotarul nostru, însă instituțiile statului și-au îndeplinit misiunea și au asigurat ordinea și siguranţa cetățenilor.

Se pare că tragedia de la aeroport din iunie 2023, când cetățeanul tadjic Rustam Aşurov a împușcat un polițist de frontieră și un angajat de la securitate, uciderea brutală a unei fete însărcinate de 19 ani de către un fost polițist în aprilie, sau omorul la comandă a unui cetățean străin într-o cafenea din Chișinău, în plină zi, în iulie – asta este securitate și ordine, potrivit Maiei Sandu.

Afirmația ei precum că în Republica Moldova, în perioada mandatului preşedintelui și guvernării PAS, criminalitatea şi corupția sunt combătute cu succes, este ilustrată de raportul Centrului Național Anticorupție privind situaţia din prima jumătate a anului. Potrivit CNA, numărul infracțiunilor înregistrate în această perioadă a crescut cu 40% față de 2023, iar cele legate de corupție – cu 52%. Numărul crimelor deosebit de grave pe parcursul anului a crescut cu 57%, iar cele grave cu 73%. Dar cea mai mare creștere – mai mult de 90% – a avut loc în secțiunea „trafic de influenţă”.

În prezent, poliția luptă în mod clar, după cum cred mulți experți, cu opoziția politică. Este suficient să ne amintim de dispersarea orăşelului pașnic de corturi din Chișinău. Moldova nu a mai văzut așa ceva din 7 aprilie 2009. Bastoane împotriva femeilor și a pensionarilor. Asta este disciplină, ordine și dreptate, potrivit lui Sandu.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE