25.5 C
Chișinău

Întrebări doar din partea presei pro-guvernamentale și acuzații ale experților privind încălcările codului electoral. Cum a intrat oficial Maia Sandu în campania electorală | VIDEO

Maia Sandu, candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate, s- a lansat în campania electorală vineri, în fața Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, acolo de unde, în cursul istoriei politicii moldovenești se lansau partide în perioadele lor de glorie, când aveau ce mai mare finanțare și a căror cădere a fost mai apoi la fel de vertiginoasă precum înaintarea. Respectiva locație a fost aleasă de PLDM, pentru alegerile parlamentare anticipate din 2010 și de PDM, pentru parlamentarele din 2014. Și acum ca și atunci, decorul și organizarea au transmis somptuozitate și opulență, cu mii de delegați, care au primit stegulețe, pliante, insigne, pixuri și ziare.

MAIA SANDU, președinte: Astăzi, suntem în centrul Moldovei. Sunt onorată să văd atât de mulți oameni aici. Chișinău, Strășeni, Călărași, Nisporeni, Ungheni, Ialoveni, Hîncești, Criuleni, Telenești, Orhei, Dubăsari, Anenii Noi, oameni dragi din diasporă sunt onorată de încrederea și susținerea voastră.

Deși am încercat să aflăm modalitatea prin care oamenii au ajuns la eveniment, simpatizanții PAS nu au dorit să discute. Igor Grosu a lăsat să se înțeleagă că unele persoane au fost aduse acolo. În invitația președintelui Parlamentului se spune că, PAS invită cetățenii la lansarea candidatului Maia Sandu în alegerile prezidențial, la ora 17:00, când se încheie ziua de muncă a bugetarilor.

V-a invitat cineva sau ați venit singură? – Nu, eu mai particip așa la Curtea de Apel și de-asta mă uit să îi văd pe ai mei. – Participați la ce? – Așa la manifestații, nu la proteste, la contra- proteste, da.

După finalizarea lansării, reporterul Canal 5 a încercat să-i pună președintelui câteva întrebări de actualitate, inclusiv despre situația agricultorilor, cu care are întâlnire abia miercuri, dar, cu zâmbetul pe buze, Maia Sandu a declarat că evenimentul nu este o conferință de presă și a plecat. Iar consilierul premierului, Cristian Jardan, a împiedicat reporterul să meargă după șeful statului.

– Doamna Președinte, acum patru ani când erați tot în campania electorală vă declarați solidară cu problemele agricultorilor…- Aici nu este conferință de presă. – Unde vă este cubul? – Poftim? – Unde e? – Pentru ce aveți nevoie de cub? -Dap, voi de un de sunteți?

Menționăm că anterior, Cristian Jardan, care ne-a ținut lecții de moralitate despre jurnalism, a fost patronul Agenției de știri Unimedia.info, în perioada în care siteul ar fi fost finanțat de Vlad Filat, potrivit presei. Iar soția sa, Aurica Rusnac, care în prezent e consilier al președintelui Parlamentului Igor Grosu, îndeplinea atunci funcția de redactor-șef al Unimedia. Tot Cristina Jardan a activat în trustul media a lui Vlad Plahotniuc, unde era șef de canal la Prime TV, una dintre televiziunile finanțate de businessman.

Eu am lucrat în tv, eu știu cum funcționează lucrurile, cubul nu este al tău e al televiziunii și când mergi în teren tu ai tot timpul cubul. – Alexandru: Și care-i problema? – Cristian: Da nu este o problemă. Da vise pare că nu-i o problemă. -Cum nu-i o problemă dacă dvs ne-ați atacat?

Înainte să fim obstrucționați în activitatea noastră, un jurnalist de la mass-media pro-guvernamentală a reușit să-i adreseze o întrebare Maiei Sandu și nu a fost deranjat de nimeni. Evident, pentru că această întrebare, spre deosebire de a noastră, i- a oferit lui Sandu o nouă oportunitate de a-și face imagine.

– Dvs ați trăit din salariu care între timp s-a epuizat, potrivit declarațiilor de avere ale dvs. În cazul în care mai câștigați un mandat din ce surse o să vă întrețineți? Vedem că salariu de Președinte nu este suficient? – Ca toți oamenii cinstiți, voi trăi din salariul de Președinte. Nu știu de ce dvs v-ați făcut această concluzie că salariu de Președinte nu este suficient.

Acum două săptămâni, în timpul vizitelor în țara noastră a mai multor oficiali străini, la conferințele de presă susținute de aceștia, doar reporterii de la mass-media pro-guvernamentală a fost lăsată să pună întrebări, în timp ce jurnaliștii de la Canal 5 au fost excluși.

În ceea ce privește materialele promoționale pregătite pentru lansarea în campanie, avocatul Ion Dron susține că PAS și Maia Sandu au încălcat repetat Codul Electoral. El a menționat că, deși fondul electoral poate fi deschis înainte de campanie, cheltuielile trebuie să înceapă odată cu aceasta.

ION DRON, avocat: – Eu nu sunt expert în domeniul agitației electorale dar am cunoștință în materie de tot ce înseamnă respectarea Codului Electoral. Nu este o noutate până la urmă, partidul de guvernământ condus în mod neformal de către Maia Sandu este campion la încălcări a Codului Electoral, o spun nu eu, o spun cei care au monitorizat alegerile locale din toamna anului 2023.

– Fondul Electoral pentru achitarea a tot ce înseamnă agitație electorală, iar aceste elemente: pixuri, banere fac parte din agitația electorală, Fondul Electoral poate fi deschis și până la începerea campaniei, însă cheltuielile nu pot fi efectuate decât odată cu începerea campaniei electorale.

Despre faptul că partidul de guvernământ a încălcat legea este de părere și jurnalistul Valeriu Reniță.

VALERIU RENIȚĂ, jurnalist – Dacă aceste lucruri au fost pregătite, pregătite, confecționate înainte de începerea campaniei electorale este evident că sunt încălcări. Acum care este problema principală: cine se pucă să vadă dacă e corect sau este incorect ori puterea în țara noastră face ce dorește.

Despre numeroasele încălcări comise de Sandu și PAS, inclusiv agitația înainte de termenul permis și utilizarea resurselor administrative, a declarat în mai multe plângeri adresate CEC-ului și deputatul Vasile Bolea. Cu toate acestea, CEC-ul nu a reacționat încă la acestea. La aceleași încălcări a făcut referire și Promo-LEX în primul său raport privind începutul campaniei electorale.

De menționat că în ziua lansării, Maia Sandu a primis realizări care nu sunt compatibile cu funcția de președinte. Ea a declarat că va încuraja investițiile în economie pentru ca salariul minim lunar să ajungă la 10 mii de lei, iar pensia minimă să fie de 3.000 de lei. Asta deși, nici acum aceste alocații nu au ajuns la 2000 de lei promiși de PAS în electorală, dacă persoana nu are stagiul complet de cotizare.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE