25.2 C
Chișinău

Incendiu sau artificii? Declarații contradictorii și acuzații la adresa pompierilor după incidentul de la concertul Youth Fest | VIDEO

Incendiu sau focuri de artificii? Declarații contradictorii făcute de primarul Capitalei, Ion Ceban și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, după incidentul din timpul concertului de duminică. Totul s-a întâmplat în momentul în care deasupra scenei a izbucnit o flacără, în timp ce erau lansate focurile de artificii. Deși pompierii au confirmat că a fost vorba de un incendiu, edilul a declarat că ceea ce au văzut oamenii adunați în piață a fost doar sclipirea artificiilor și a dat deget organizatorilor. Momentul a devenit viral pe rețelele de socializare în timp ce echipajele de pompieri au intervenit cu autospecialele prin mulțime.

Organizatorii au comunicat că nu a fost nicio situație redată așa cum a fost. Motivul că a fost foc sus pe scenă de câțiva metri și cineva l-a localizat a părut straniu. Era vorba de artificii. Am să rog colegii să explice organizatorilor ca pe viitor să fie exclus acest lucru.

În același timp, înregistrările video ale martorilor oculari, persoane care se aflau în piață la concert, au confirmat faptul că deaspra scenei a izbucnit un incendiu.

De asemenea, Ion Ceban s-a arătat indignat de intervenția pompierilor care au mers cu autospecialele direct prin mulțime. El a mai menționat despre panica pe care ar fi putut să o provoace prezența pompierilor și evitarea acesteia, drept o prioritate.

ION CEBAN, primarul municipiului Chișinău:

Cel mai grav lucru este faptul că, în aceste circumstanțe, riscul unor astfel de situații așa cum au avut loc ieri cu autospecialele de pompieri pe mijlocul mulțimii pot crea panică.  Dacă și ar fi fost ceva, ușor se putea intra prin spatele scenei, acolo unde este acces de la Guvern, fără a deranja și a crea astfel de circumstanțe.

Totuși, primarul nu a precizat dacă organizatorii au prevăzut căi de acces prin piață pentru echipaje specializate, în eventualitatea unor situații imprevizibile.

Ofițerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Liliana Pușcașu ne-a spus că IGSU nu va comenta declarațiile primarului capitalei, iar pomperii au acționat conform planului național de intervenții.

LILIANA PUȘCAȘU, ofițer de presă  a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență:

Noi ne facem munca și nu comentăm declarațiile persoanelor politice. Noi am acționat conform planului național privind antrenarea forțelor și mijloacelor la lichidarea consecințelor situațiilor de urgență și excepționale. La fața locului au intervenit șase echipaje, pentru că conform apelului s-a recepționat informația că este un incendiu în Piața Marii Adunări Naționale, de aceea a fost și nevoie ca intervenția să fie efectuată de către șase echipaje. Prin spatele scenei se intervine când mesajul vine că incendiul este în spate, dar mesajul care a venit la serviciul de urgență, deci apelul la serviciul de urgență a fost că incendiul este în Piața Marii Adunări Naționale, de aceea s-a luat și această decizie.

Potrivit ofițerului de presă al IGSU, ajunși la fața locului pompierii au stabilit că focul a fost stins de către personalul angajat la organizarea spectacolului, care se aflau în acel moment în spatele scenei. Potrivit estimărilor primăriei, la moment, în piață erau circa 100 de mii de oameni. Din fericire nimeni nu a avut de suferit.

Publicația Rise Moldova a notat că pentru organizarea festivalului ”Chișinău Youth Fest”, Primăria ar fi cheltuit 1,5 milioane de lei, deși primarul nu a oferit un răspuns clar, menționând doar că a costat de 9 ori mai puțin decât concertul organizat de Guvern de Ziua Independenței. Pe scena festivalului au urcat interpreți din România precum Smiley, Delia, Babasha, dar și artiști autohtoni.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE