25.5 C
Chișinău

Ex-președinte al CC: Recean trebuie să răspundă penal pentru înjosirea judecătorilor, iar ilegalitățile în licitațiile de la aeroport cer o anchetă a procurorilor

Premierul Dorin Recean ar putea să răspundă penal pentru înjosirea judecătorilor, după declarațiile scandaloase cu numiri, făcute de acesta. Opinia aparține fostului președinte al Curții Constituționale Dumitru Pulbere și a fost expusă în platoul N4. Potrivit lui Pulbere, numirea publică a judecătorilor care au pronunțat o hotărâre care nu este pe placul guvernării, ar putea fi calificată ca ingerință.

DUMITRU PULBERE, fost președinte al Curții Constituționale: „Prim-ministrul și-a permis să înjosească judecătorii față de cetățeni. Iată acesta este un caz pentru care ar putea răspunde penal pentru încălcarea comisă. Pentru că, prin această intervenție, a dat de înțeles la tot corpul judecătoresc din țară, să adopte acele hotărâri care convin guvernării. Dacă cumva nu va emite o hotărâre sau o sentință care convine guvernării, înseamnă că el, ca judecător, e complexat într-un fel. El a fost avertizat că, dacă nu, iată ce o să fie. Este un caz tragic pentru Republica Moldova. Eu cred și sunt convins că este vorba de o încălcare grosolană a Constituției, a normei constituționale, a eticii de politician”.

În cadrul aceleiași emisiuni fostul președinte al Curții Constituționale a ținut să menționeze un alt caz cu iz de ilegalitate, în opinia sa. Pulbere crede că la aeroport „ceva nu e sănătos”, iar procurorii trebuie să examineze, indubitabil, ce se s-a întâmplat acolo.

DUMITRU PULBERE, fost președinte al Curții Constituționale: „Acolo ceva nu e sănătos. La această etapă e devreme să intervină procurorul. Dar numaidecât acolo, când se vor încheia aceste licitații, procurorul trebuie să vadă ce s-a petrecut, cum s-a petrecut și dacă totul e făcut în baza legii. Dar, acolo fără procuror n-o să ne descurcăm, în cele din urmă. Așa simt eu, ca fost procuror”.

Anterior, premierul Dorin Recean a acuzat, în mod direct şi repetat, arătând cu degetul către mai multe magistrate de la Curtea de Apel şi Judecătoria Chişinău, criticând deciziile lor în cazurile legate de frauda bancară, furtul miliardului şi excluderea din cursa electorală a candidaților Partidului „Șansă”.

Consiliul Superior al Magistraturii s-a arătat atunci îngrijorat de afirmaţiile premierului. Și Asociația Judecătorilor din Republica Moldova și-a eprimat profunda îngrijorare și a dezaprobat declarațiile lui Recean.

„E o încălcare gravă a principiului separării puterilor în stat și a independenței judiciare”, au menționat atunci reprezentanții organizației. Premierul nu s-a lăsat și a menționat , în replică, făcând referire la securitatea statului, că mereu va da numele celor care iau decizii și va arăta ce urmări sunt pentru aceste hotărâri.

Recent, prim-ministrul Dorin Recean spunea că și magistrata Rodica Berdilo, care pe 1 iulie a fost respinsă de Consiliul Superior al Magistraturii pentru numirea în funcție până la atingerea plafonului de vârstă, „nu va mai fi niciodată judecător”.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE