21.6 C
Chișinău

Deputatii blocului „Victorie”: cer reluarea legăturilor comerciale cu estul pentru salvarea agriculturii moldovenești

Economia moldovenească – și mai ales agricultura – poate fi salvată doar de piețele tradiționale pentru produsele noastre, care, datorită guvernării, au fost pierdute sau închise pentru noi. Declaraţia a fost făcută de către deputații blocului Victorie Vadim Fotescu și Alexandr Nesterovschi în cadrul briefingului dedicat scăderii exporturilor și numeroaselor restricții pentru producţia moldovenească pe piețele externe și interne.

VADIM FOTESCU, deputatul blocului „Victorie”:  Brandul „Fabricat în Moldova” practic nu mai există. Au început să ne transforme în consumatori convenabili pentru europeni, importăm chiar ceea ce anterior cultivam și vindeam.  Autoritățile moldovenești dau de înţeles de mai mulţi ani că producţia noastră nimănui nu-i trebuieşte, decât anumitor țări europene. Este un fals. Regiunile Rusiei sunt dispuse să accepte produsele noastre agricole și zootehnice și le acceptă deja.

Potrivit lui Alexandr Nesterovschi, anterior, pe teritoriul Comunității Statelor Independente era vândută până la 70 la sută din toată producţia agricolă a Moldovei. Acum, din cauza guvernării, exporturile către Rusia și țările Uniunii Economice Eurasiatice au scăzut catastrofal. Dar, spune deputatul, sunt mari probleme şi cu vânzările interne de produse agricole și alte bunuri. În acest sens, parlamentarul a adresat mai multe întrebări membrilor Cabinetului.

ALEXANDR NESTEROVSCHI, deputatul blocului „Victorie”:

Din ce motive economice Guvernul nostru ignoră piețele de desfacere din Est? Cum explică permisiunea pentru importul nelimitat de produse din UE, fabricate tradițional în Moldova? De ce a susţinut abrogarea prevederii legislative care obligă lanțurile comerciale să asigure produselor autohtone cel puțin 50% din rafturi? Ce măsuri va lua Executivul ca exportatorii moldoveni să aibă mai multe posibilităţi de a intra pe piețele din Belarus, Kazahstan, Rusia și altele?

Potrivit deputaților, reluarea relațiilor comerciale cu țările Uniunii Economice Eurasiatice va majora de mai multe ori piaţa de desfacere a produselor moldovenești și, după cum a demonstrat practica, regiunile rusești sunt dispuse să accepte bunurile noastre în orice volum.

VADIM FOTESCU, deputatul blocului „Victorie”:

Cerem Guvernului să înceteze politizarea economiei și să înceapă să facă ceea ce este benefic pentru Moldova, locuitorii ei, mediul de afaceri local.

Parlamentarii blocului Victorie au expediat cererea premierului Recean. Ei au mai subliniat că situația poate fi și trebuie schimbată radical prin votul de la alegerile prezidențiale și referendum.

Guvernul și partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate nu au comentat deocamdată declarațiile deputaților.

De menţionat că, potrivit Biroului Național de Statistică, în şapte luni, exporturile de mărfuri din Moldova au scăzut cu 12% față de perioada similară a anului trecut. Vânzarea către țările UE s-a diminuat cu 7,9 la sută, iar către CSI – cu 15%.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE