25.5 C
Chișinău

Condrița, gazda Festivalului Pădurilor: Prețuri mari și acces restricționat la evenimentul ecologic | VIDEO

Sărbătoare lângă Reședința Prezidențială de la Condrița. Sâmbăta trecută a fost organizat Festivalul Pădurilor. Sute de oameni au fost transportați organizat din Piața Marii Adunări Naționale spre destinație. Organizatorii evenimentului printre care Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Societatea ecologică “Biotica” au anunțat un program vast de evenimente legate de protecția mediului, un concert live, expoziții interactive, activități și ateliere tematice recreative, plimbări și zone de odihnă, precum și un iarmaroc tradițional.

Festivalul face parte din Programul Național de Împădurire, sub egida Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, lansat în 2023. Cunoscută pentru pasiunea sa față de drumeții, Maia Sandu așa și nu și-a făcut apariția la eveniment. Gazdele au anunțat că participarea la festival este gratuită, însă, în realitate nu toate serviciile oferite au fost fără bani. De exemplu, plimbarea ghidată în pădure i-a costat pe participanți 100 de lei, lucru care i-a luat prin surprindere pe vizitatori. Prețuri pipărate au fost afișate și la tarabele cu lucruri efectuate manual.

Cele mai scumpe sunt 700 de grivini, cea mai ieftină 250. Aceste portmonee 250, cel mai scump 350. Totul depinde de mărime, dacă are fermoar, frunitură.

– Are multe detalii mici. – Cât costă? – Este 250 de lei.

Prețuri exagerate au fost și la tarabele cu produse alimentare, spun cumpărătorii. O plăcintă costa 50 de lei.

Rândul e mare și calitatea – plăcintele congelate și puse în ulei, foarte grase și prețul destul de mare. Trebuie să fie calitative nu crude în interior.  Prețuri accesibile nu numai pentru cei mai bogați.

Oricum este un pic scump dar poți să-ți permiți ceva, suc frech este de 50 de lei.

Vizitatorii nu au fost lăsați să se plimbe pe tot teritoriul și să vadă Reședința. Unele zone au fost împânzite de paza de stat, iar accesul a fost interzis. Astfel, oamenii s-au arătat deranjați de acest gest. Mai mult, aceștia își doresc ca zona să fie publică, iar populația să aibă acces pe teritoriu.

Iată chiar vorbeam cu soțul, un teritoriu foarte mare, copacii sunt diferiți nici nu se compară cu cei din oraș. Ar fi fost foarte bine dacă era ceva mai atractiv. Mai accesibil pentru oameni, pentru ce așa spațiu, așa teritoriu?

Aș vrea să fie un parc cu acces pentru toți, se poate să fie ca și Dendrariu, chiar și contra plată oamenii să vină și să se odihnească.

Ar fi fost bine  dacă ar fi acces pentru oameni, să vină se se plimbe deoarece aici este un loc frumos, iaz, pădurea e frumoasă, codrii.

Printre vizitatori s-a numărat și Alexandru Sainsus, reprezentant al platformei Arboretum care ne-a comunicat că anterior a propus președinției să deschidă pe teritoriu rezervației un loc pentru a crește puieți, dar a primit refuz.

ALEXANDRU SAINSUS, reprezentant, Platforma Arboretum:  Am expediat o propunere oficială ca să construim aici o pepenieră. Am primit răspuns că acest teritoriu are o anumită însemnătate și este pentru alte sarcini.

În campania electorală de acum patru ani, Maia Sandu a promis că va transmite Reședința Prezidențială de la Condrița unor asociații neguvernamentale care luptă pentru protejarea drepturilor victimelor violenţei domestice, lucru care așa și nu s-a mai întâmplat.

Sandu a declarat anterior că pentru asta reședința trebuie reparată, dar încă nu există resursele necesare. Am încercat să aflăm de la angajații de acolo cât de des vizitează președintele locați, însă nimeni nu a vrut să stea de vorbă cu noi. Din informații publice vedem însă că șefa statului utilizează destul de des locația pentru a- și face poze, utilizate de echipa sa de PR și tot acolo, ea a oferit interviu jurnalistului rus, Iurii Dudi.

Echipa noastră de filmare a încercat să afle cine totuși a organizat transportul cetățenilor și din care buget au fost alocați banii, însă, șoferii de autocare au refuzat să vorbească.

– V-au închiriat doar pentru o zi? – Doar pentru astăzi, bine înțeleg, sau sunteți de la o anumită companie?  – Nu îți spun nimic, când o să-mi dea banii o să vin și o să-ți spun.

Unul dintre organizatorii evenimentului, directoarea executivă a Asociației Jurnaliștilor de Mediu, Cătălina Molodoi, apropiată exponenților PAS, ne-a spus că Festivalul Pădurilor a fost finanțat de către Ambasada Suediei. Aceasta însă nu a putut să ne precizeze despre ce sumă este vorba.

CĂTĂLINA MOLODOI, director executiv, Asociația Jurnaliștilor de Mediu:

Însăși faptul că ni s-a oferit acest spațiu ne-a mirat.  Atunci când noi am cerut de la prestatorii de serviciu am anunțat că este un eveniment cu temă socială, respectiv prețurile au fost mult mai mici. Astfel de cifre de obicei când se fac festivaluri nu se fac publice pentru că este o chestie de speculații.

Am încercat să aflăm totuși câți bani s-au cheltuit, însă, nici reprezentanții Ministerului Mediului și nici ministrul Sergiu Lazarencu nu ne-au răspuns la telefon. Nici cei de la Ambasada Suediei nu au dat curs apelurilor noastre. Festivalul Pădurilor face parte din Programul Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor. Acesta prevede plantarea și reabilitarea a peste 145 mii de hectare de păduri până în 2032.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE