Disperare în satul Tigheci, raionul Leova. Chiar dacă au trecut deja zece zile de la ciclonul Boris, care a făcut prăpăd prin mai multe localități din sudul țării, oamenii și acum stau cu fântânile înnămolite, acestea fiind și singura lor sursă de alimentare cu apă. Sătenii se plâng că, de mai mult de o săptămână își curăță izvoarele și tot nu pot scăpa de mâl. Localnicii sunt nevoiți să caute apă în satele vecine sau să o cumpere, suportând costuri în plus.
Acesta este strigătul de disperare și a pensionarului Siminiuc Gheorghe din Tigheci. Bătrânul spune că nu a mai văzut așa potop de când trăiește. Puhoaiele i-au distrus tot și l-au lăsat și pe el fără apă.
SIMINIUC GHEORGHE, locuitor al satului Tigheci, Leova: Undeva, iată, unu jumătate, doi jumătate a fost plină cu apă, mâl, dar am pompat apa, un tub însă e plin cu mâl, cineva trebuie să se coboare în fântână să curețe mâlul cela. Am fântâna ceea la poartă, aceea a secat, are 6 metri și dacă nu avea apă, am construit alta și asta am terminat-o de construit și a dat ploaia aceasta și a înecat-o și pe aceasta și gata.
Bărbatul se plânge că nu are bani destui ca să poată acoperi toate cheltuielile, pensia mică îi ajunge doar pentru strictul necesar.
SIMINIUC GHEORGHE, locuitor al satului Tigheci Îmi cer 2500-3000 de lei ca să se bage omul în fântână și să curățe mâlul tot. – Dar ce pensie aveți? – 2777 de lei. – Deci, nu aveți așa bani ca să achitați pentru aceasta. – Trebuie o lună să dau pensia mea și o lună să trăim cu pensia soției.
Pe lângă fântânile înnămolite, familiei Siminiuc i-a fost inundat și beciul.
SIMINIUC GHEORGHE, locuitor al satului Tigheci, Leova:
Iată beciul a fost plin, se cunoaște până unde a fost apă, da acolo este mâl, l-a umplut cu apă, mâl, au fost și pompierii, au pompat apa, dar nu au pompat-o toată. Eu am mai scos cu căldările vreo 500-600 de litri de apă, am scos pe scări, sunt la pensie, am și intervenție, dar cu soția am scos. Borcanele cu compot, salate pluteau pe apă, le trăgeam cu grebla și le scoteam, dar s-au stricat de pe rafturi, mai acolo. Trebuie să scot mâlul acesta cu căldarea încet, încet. Nici oameni nu găsesc, eu cu soția încet, încet câte jumătate de căldare.
SIMINIUC ZINAIDA, locuitoare a satului Tigheci, Leova: A fost ploaie mare că ne uitam pe geam, era cât pragul și nu se vedea nimic, stăteam cu soțul și ne era frică.
Satul nu este conectat la apeduct și nici nu a avut niciodată o astfel de structură de transportare a apei, așa că, acum, cu fântânile pline de glod nu au cu ce-și adăpa nici orătăniile de prin curți.
Curge apa la robinet și este neagră, murdară, iată. Mai aduc din mahala, de la vecini, car pentru păsări.
Aduc apă din alte sate. Cu căruța, cu mașina cu cine poate să mă ajute.
A fost apa mare a venit prin grădină, apa era până la gardul florilor, ne-a mâlit la păsări, vite. Aici în mahala aceasta și până la pod în partea ceea, multe, multe fântâni au fost înecate.
Sătenii așteaptă ajutor, dar nu de la Guvern în care afirmă că s-au dezamăgit iremediabil, pentru că niciodată nu a avut ochi pentru ei.
Așteptăm și noi de undeva să apară vreun ajutor ceva, că stăm cu conservele care le-am făcut pe iarnă afară. Au spus la primărie că au scris, au pozat, au filmat, poate s-a aproba vreun ajutor oarecare, dar precis nu știu. De la Guvern cu ce ne-au ajutat, cu nimic niciodată, nu e prima dată când s-a întâmplat așa ceva și nu este nici o reacție nimic.
Ajutor de la puterea centrală așteaptă însă primarul localității, care a făcut deja lista localnicilor păgubiți de furtună.
CREȚU ANGELA, primarul satului Tigheci, Leova, PSDE: Fodul de rezervă a primăriei a constituit 70 de mii de lei, 23 până la moment au fost utilizați, acum avem disponibili 47 de mii de lei din fondul de rezervă pe care noi putem să-i alocăm pentru înlăturarea daunelor. Sperăm că o să fim ajutați de către autoritățile centrale.
Angela Crețu a menționat că 50 din cele 400 de fântâni din sat au fost inundate și înnămolite, iar restul nu sunt potrivite pentru consum. Deși au fost dezinfectate, este necesară o așteptare de câteva zile pentru noi teste care să confirme siguranța apei. Edilul a promis că localitatea va fi conectată la apeduct în curând, însă nu a specificat un termen. În urma ploilor din 14 septembrie, peste o sută de fântâni publice și individuale din raioanele Cantemir, Leova și Hîncești au fost afectate.