25.5 C
Chișinău

Viața la limita existenței: Povestea unui bunic și a nepotului său orfan, rămași fără casă | VIDEO

Două suflete, un bunic și nepotul acestuia, supraviețuiesc de la o zi la alta, într-o cocioabă, care stă să cadă, la o margine a municipiului Bălți. Casa le-a fost mistuită de flăcări și nu mai au pe nimeni care să-i ajute, după ce părinții copilului au decedat. Acum, deși este bolnav, bunicul Iurie Munteanu, în vârstă de 57 de ani, este nevoit să-și crească singur nepotul. Trăiesc dintr-o pensie mizeră care nu le ajunge mai pentru nimic, iar pentru a face un ban în plus, bărbatul repară unelte de lucru într-un atelier improvizat în ogradă.

Urmăriți întreaga istorie a acestei familii la o nouă ediție a emisiunii “La limita existenței”.

Imediat cum am intrat în ograda lui Iurie Munteanu, nepoțelul său s- a apropiat și m-a rugat să-i fiu … mamă… măcar pentru o oră. Nu a vrut dulciuri sau jucării, ci doar să-i fie cineva alături, în timp ce colorează un papagal.

Ai prieteni la școală? – Eu am doar colegi de clasă, prieteni nu am. Drept că eu am întâlnit pe cineva în stradă și mi-au devenit prieteni.

Băiatul a rămas în grija bunicului după ce părinții săi au decedat.

IURIE MUNTEANU, bunic:  Fiica a decedat de cancer, boală oncologică. I s-a făcut operație, am dat acordul, dar situația s-a înrăutățit și peste jumătate de an, a plecat la ceruri. Și apoi ginerele  peste doi ani a decedat.  Când părinții își înmormântează părinții asta e una, dar când părinții își înmormântează copiii, asta e ceva ce nu poți transmite în cuvinte.

Bunelul și nepoțelul trăiesc într-o cocioabă de la marginea orașului, după ce casa le-a ars până la temelie. Iurie spune că el singur a construit-o din materiale donate de oameni de bună credință.

Aici sunt lucrurile noastre, acoperite. Iată în așa cocioabă noi trăim. 00.14 Cel mai important este că avem acoperiș deasupra capului.

IURIE MUNTEANU, bunic:  Nu demult am cumpărat de la “second-hand” încălțăminte, dar nu e nimic, va alerga. Încălțăminte nouă rar când ne permitem să-i cumpărăm.

Iurie Munteanu are grad de dizabilitate din cauza unei boli de picioare, care îi îngreunează mersul.

IURIE MUNTEANU, bunic:

Eu nu lucrez, trăiesc din indemnizații. Repar drujbe, aparte de ras, dar nu întotdeauna oamenii vin să repare.  Iată așa, câte puțin, ieșim din situație.

– Ce indemnizație primiți? – 1400 de lei și 2700 copilul are alocație până la vârsta de 18 ani.

– Pentru ce vă ajunge? – Dumneavoastră, știți, mai mult plătesc serviciile comunale, decât mâncarea, dar toată luna trebuie să trăim.

Am telefonat reprezentanților autorităților publice locale din Bălți, care ne-au spus că familia beneficiază de sprijin conform legii.

LUCIA DIONEAC, directoarea Agenției Teritoriale de Asistență Socială Nord-Nord-Vest:

În anul 2020 a fost instituită forma de protecție de tutelă asupra minorului și a fost stabilită indemnizația lunară de 1400 de lei, de ceea ce beneficiază  domnul Iurie, pentru nepotul său. Plus indemnizația unica la plasament de lungă durată, este vorba de o indemnizație unică de 3688 de lei.

Potrivit Luciei Dioneac, Casa Națională de Asigurări Sociale a stabilit și o pensie pentru pierderea întreținătorului în sumă de 2681 de lei pe care o primește bunicul băiatului, iar în 2022 și 2023 familia a beneficiat de sprijin familial în formă unică de patru mii de lei.

LUCIA DIONEAC, directoarea Agenției Teritoriale de Asistență Socială Nord-Nord-Vest:

Acum, la moment, vă spun că au plecat specialiștii, și asistentul comunitar, au plecat în teritoriu să vadă situația, nu știu, discutăm mai departe și vedem care o să fie posibilitatea, cu ce putem să ajutăm, în continuare. Ce este posibil și imposibil, este inclus în toate pentru a fi ajutat, nu este lăsat, că nimeni nu are grijă.

Toate persoanele care vor să ofere o mână de ajutor acestei familii, pot suna la numărul de telefon, afișat pe ecran.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE