25.5 C
Chișinău

Vaccinarea anti-gripală începe în această săptămână: cine poate fi vaccinat

Centrele Medicilor de Familie din Chișinău au început deja să primească dozele de vaccin antigripal, iar marți și miercuri acestea vor fi distribuite și în regiunile de nord și sud ale țării, conform Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP). Specialiștii îndeamnă populația să se vaccineze pentru a se proteja împotriva gripei.

Epidemiologul Alina Druc a declarat că și în acest an va fi utilizat vaccinul Influvac Tetra, produs în Olanda, cu o doză de 0,5 ml în seringă pre-umplută, la fel ca anul trecut. De asemenea, vaccinarea antigripală poate fi efectuată concomitent cu administrarea vaccinului anti-COVID-19, în cadrul aceleași vizite, a precizat Alina Druc, șefa secției de supraveghere epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii virale acute din cadrul ANSP.

Autoritățile au achiziționat 200.000 de doze de vaccin, pentru care s-au cheltuit aproximativ 17 milioane de lei, bani proveniți din fondul măsurilor de profilaxie al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Vaccinarea va avea prioritate pentru categoriile de risc, inclusiv: copii și adulți cu boli cronice precum astmul bronșic, afecțiuni renale, hepatice, respiratorii, cardiovasculare, imuno-deficitare, persoanele care au suferit transplanturi, bolnavii de tuberculoză, vârstnicii și invalizii din instituții sociale. De asemenea, gravidele, cadrele medicale, studenții și rezidenții Universității de Medicină, polițiștii de frontieră, lucrătorii vamali, angajații Ministerului Afacerilor Interne, Armatei Naționale, carabinierii, asistenții sociali și personalul din orfelinate și aziluri vor fi prioritari.

În cazul în care stocul de vaccinuri este suficient, conform ordinului emis recent de Ministerul Sănătății, alte categorii de persoane vor putea fi vaccinate la solicitare, cu prioritate acordată copiilor cu vârsta între 6 luni și 6 ani, la cererea părinților.

În sezonul 2023-2024, în Republica Moldova au fost înregistrate 1.776 de cazuri de gripă sezonieră și un deces, comparativ cu sezonul precedent, când au fost raportate 1.980 de cazuri și patru decese.

Gripa este o afecțiune virală contagioasă care poate apărea sub formă sporadică, epidemică sau pandemică, fiind cauzată de virusurile gripale de tip A, B sau C. În cazul apariției simptomelor precum febră, dureri de cap, musculare, articulare, slăbiciune sau tuse, se recomandă consultarea medicului de familie sau solicitarea asistenței de urgență.

Pentru prevenirea gripei, medicii recomandă:

evitarea contactului cu persoanele bolnave;
spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun;
acoperirea gurii și nasului cu un șervețel de unică folosință când tușiți sau strănutați;
evitarea atingerii feței (ochi, nas, gură) în locurile publice;
menținerea distanței de cel puțin un metru față de persoanele bolnave;
aerisirea frecventă a încăperilor, acasă și la locul de muncă;
evitarea locurilor aglomerate;
consumul de fructe și legume proaspete bogate în vitamine;
hidratarea adecvată și plimbările în aer liber.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE