25.5 C
Chișinău

„Tinerii din Moldova spun „NU” integrării europene în cadrul unui nou marș al blocului „Victorie” | VIDEO

Tineretul din Moldova spune un „NU” clar integrării europene și regimului Sandu-PAS. Acest mesaj a fost transmis de activiștii tineri ai blocului politic „Victorie” în timpul marșului desfășurat duminică la Chișinău. Este deja a treia acțiune de acest fel care are loc în orașele din Moldova. Anterior, marșuri similare au avut loc la Bălți și Comrat.

În capitală, la fel ca și în alte orașe ale țării, acțiunile de protest au fost însoțite de probleme organizatorice deja tradiționale, create de autorități. Două treimi dintre participanții la marș nu au reușit să ajungă la Chișinău.

Potrivit reprezentanților blocului „Victorie”, autobuze întregi cu protestatari nu au fost lăsate să intre în oraș, fiind blocat accesul în centrul Chișinăului, iar cei care au reușit totuși să ajungă în capitală, au mers pe jos până la destinație. Mai mult, în ultimul moment, primăria Chișinăului a modificat traseul aprobat pentru marș. Din acest motiv, participanții la marșul împotriva integrării europene nu au putut ajunge la clădirea Președinției pentru a-și prezenta revendicările.

IURIE VITNEANSCHI, reprezentant al blocului politic „Victorie”:

Poliția ne-a prezentat dispoziția primarului, care ne interzice să ne apropiem de Președinție, pe motiv că ar organiza acolo un eveniment. Trebuie menționat că această dispoziție nu fusese publicată pe site-ul oficial al primăriei cu o seară înainte și nici pe site-ul actelor locale nu apărea. Această dispoziție a apărut peste noapte. La organizarea acestui eveniment, primăria ne-a pus multe bețe în roate pentru a ne împiedica să-l desfășurăm. Și în ziua evenimentului, primarul a acționat din nou în favoarea Maiei Sandu și a regimului actual.

Iurie Vitneanschi a mai menționat că orice act normativ intră în vigoare din momentul publicării. În acest caz, poliția care împiedică participanții la marș încalcă legea privind libertatea de întrunire.

CHIRIL ȘEVȚOV, activist al blocului politic „Victorie:

Acum fac totul ca să nu fim auziți. Fac tot posibilul pentru a ne închide gura. Nu le vom permite acest lucru, pentru că am luptat, luptăm și vom lupta pentru Moldova noastră. Moldova!

Poliția nu i-a lăsat pe participanții la marș să ajungă lângă Arcul de Triumf, unde plănuiau să organizeze mitingul. Din același motiv, a fost realizată schimbarea traseului de către primărie.

Totuși, într-un final, mitingul a avut loc. Participanții la marș au reamintit că libertatea de exprimare este restrânsă peste tot în Moldova: în timpul mandatului președintelui Maia Sandu și al partidului PAS, au fost închise peste 50 de site-uri de știri și 14 posturi de televiziune. Mai mult, în preajma alegerilor, CEC nu permite candidaților să participe la alegeri și nu înregistrează grupuri de inițiativă pentru strângerea de semnături. Aceasta arată că cetățenii sunt privați de dreptul de a alege. Și toate acestea se întâmplă pe fondul unui exod continuu al tineretului din țară, care nu mai vede un viitor acasă.

TOMA MAVROGHENI, activist al blocului politic „Victorie”:

Verii mei pleacă din această țară. Toți, pur și simplu, nu se pot realiza aici. Și cum ar putea să o facă cu un salariu de 10.000 de lei, când chiria unui apartament este de 8.000 de lei? Nu e ridicol? Aceasta este Europa pe care o promovează ei aici. Haideți să strigăm – Moldova fără UE.

Potrivit participanților la acțiunea de protest, prin atragerea țării în UE, Guvernul a pus în pericol suveranitatea și interesele economice ale țării. De aceea, protestatarii au cerut autorităților să oprească distrugerea economiei, degradarea domeniului social și al educației, precum și atacurile asupra Bisericii Ortodoxe.

Tineretul din blocul politic „Victorie” cere, de asemenea, ca pe 20 octombrie să aibă loc alegeri corecte. Reamintim că, în ciuda acțiunilor lor, autoritățile țării declară că urmează principiile democratice și că doar opoziția este cea care încalcă grav regulile și legile.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE