25.5 C
Chișinău

Serghei Stanciu, fost candidat PAS la alegerile din Bălți, noul administrator al Arenei Chișinău | VIDEO

Concursul pentru funcția de administrator al complexului sportiv și de divertisment Chișinău Arena a fost câștigat de Serghei Stanciu, care până acum a fost conducătorul interimar al acesteia. Despre aceasta informează Agenția Proprietății Publice. Licitația a fost anunțată în luna august, iarla concurs au fost depuse patru cereri de participare. Două au fost selectate după etapa interviului. În afară de Stanciu, pentru postul vacant a aplicat Sandu Gâscă, care a lucrat într-o companie letonă în calitate de director de operațiuni. Câștigătorul a fost selectat prin decizia unanimă a comisiei de concurs.

Sergiu Stanciu a fost numit administrator interimar al Arenei Chișinău în martie 2023. El l-a înlocuit pe demisionarul Eduard Calancia, care a fost numit în această funcție în martie 2020.

Stanciu a condus anterior o agenție de publicitate, departamentul de informare și analiză al Parlamentului Republicii Moldova, un post de radio, a fost viceministru al tineretului și sportului și director general al Institutului Muncii.

Înainte de a veni la Chișinău Arena, el a mai fost și șef al Direcției generale pentru utilizarea clădirilor guvernamentale. În septembrie 2023, Sergiu Stanciu a candidat și a pierdut alegerile pentru funcția de primar al municipiului Orhei din partea Partidului Acțiune. Într-un cuvânt, este un om apropiat partidului de la guvernare.

Complexul Arena Chișinău a fost inaugurat în decembrie 2022. Chiar la primul eveniment, în timpul concertului trupei „Okean Elzy”, a avut loc un incident tragic: un spectator a căzut de la balconul înalt de doi metri și jumătate și a fost spitalizat în stare gravă. Un alt incident a avut loc în martie 2023: la un concert al trupei Bi-2, o dronă cu o cameră video a lovit un spectator în față.

Arena Chișinău prin statutul său este o societate cu răspundere limitată, se află la autofinanțare, iar singurul fondator al acesteia este Agenția Proprietății Publice. Proiectul Arenei Chișinău a fost lansat de fostul lider al PDM Vlad Plahotniuc în 2018. Conform contractului, costul total al complexului este de 45 de milioane de euro. Construcția a fost finanțată de Summa Group, conform acordului de parteneriat public-privat.

Cu timpul însă statul va trebui să întoarcă aceste sume. Anterior, Sergiu Stanciu a declarat într-un interviu acordat publicației ”Logos Press” că jumătate din costul de investiție al proiectului a fost plătit până în iulie 2023, iar restul va fi rambursat în tranșe anuale până în 2030. Costurile lunare de întreținere a complexului, inclusiv salarizarea a peste 70 de angajați, se ridică la peste 2 milioane de lei. Potrivit administratorului, Arena Chișinău va putea ajunge în acest an la un echilibru financiar în ceea ce privește activitățile de exploatare.

Stanciu a precizat că, în următorii cinci ani, planul este de a tripla vânzările și de a reinvesti profiturile în dezvoltarea complexului.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE