25.5 C
Chișinău

Sancțiunile nu sunt o piedică: Importurile europene de îngrășăminte rusești ating niveluri record | VIDEO

Sancțiunile nu sunt o piedică. Cota Rusiei în achizițiile europene de îngrășăminte a depășit 30% pentru prima dată din martie 2022, potrivit RIA Novosti cu referire la datele Eurostat. Agenţia menționează că în iulie UE a majorat importurile de îngrășăminte rusești până la nivelul maxim din ultimele 20 de luni. Sursa citată mai scrie că la mijlocul verii UE a crescut importurile de îngrășăminte din Rusia de 2,2 ori față de iunie și de 1,7 ori față de iulie anul trecut – până la 199 de milioane de euro. Se observă că cifra din iulie a fost cea mai mare din noiembrie 2022, când livrările s-au ridicat la 264 de milioane de euro.

Cel mai mare cumpărător al acestor produse rusești în iulie, a fost Polonia: achizițiile sale s-au dublat până la 55 milioane 700 mii euro. Urmează Franța, care a crescut importurile de cinci ori – până la 31,5 milioane de euro, și Germania, care a raportat o majorare a livrărilor de îngrășăminte din Rusia cu o treime, până la 24,5 milioane de euro.

Irlanda a înregistrat cea mai semnificativă creștere. Vânzările din Rusia către această țară au crescut de 18 mii de ori – de la 101 euro la 1 milion 800 de mii de euro. România a majorat importul de îngrășăminte rusești de 54 de ori, până la 17 milioane 300 de mii de euro, iar Bulgaria – de 25 de ori, până la 12 milioane 900 de mii de euro.

Al doilea furnizor principal de îngrășăminte către UE este Maroc, de unde livrările aproape s-au triplat în iulie, până la 111 milioane de euro. Presa rusă asociază creșterea bruscă a achizițiilor europene de îngrășăminte cu faptul că importurile s-au dovedit a fi mai profitabile decât producția internă din cauza gazului scump.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE