25.5 C
Chișinău

Rezultatele reformei în educație: În satul Măgura Nouă mai sunt doar doi elevi, nevoiți să meargă la o școală aflată la 12 km distanță | VIDEO

În satul Măgura Nouă, raionul Fălești trăiesc doar doi elevi. Pentru că în localitate nu există școală și nici grădiniță, părinții îi duc să învețe în satele vecine, aflate la o distanță de câteva zeci de km. Această femeie este mama unuia dintre copii, o fetiță de șapte ani, pe care o aștepta să revină de la școală. Chiar dacă era frig și sufla un vânt năprasnic, femeia a trebuit să-și ia bebelușul de câteva luni și să meargă la colț de sat. Fiica ei de clasa întâi se întorcea din satul Flămânzeni, aflat la 12 km distanță.

„- La ce oră începe orele?
– La 08:30, ne trezim la 07.00 până o pregătesc și la 07.30 iese și la 07.45 autocarul este în sat și pleacă.
– Cum este ca în sat să nu fie grădiniță, școală?
– Este foarte greu, e foarte greu din punct de vedere că trebuie să plece copii departe, nici grădiniță, deja am al doilea copil și cum o să-l duc așa departe, stau cu grijă, nici transport cam nu este să vii, să te duci, e foarte greu”.

Trezirea matinală, pregătirea pentru fiecare zi de școală și drumurile dus-întors sunt foarte obositoare, mărturisește femeia. În plus, pe vreme rea, copilul o să rămână acasă.

„- Ea se scoală, îi place, comunică cu copiii și îi place și nu are probleme, dar pur și simplu pentru noi părinții e cam departe pentru că trebuie să ne trezim, să ne ducem și oricum stăm cu grijă.
– Dar când e pe timp de iarnă, când sunt ploi mai puternice? Pe timp de iarnă am înțeles că ei nu pleacă dacă e înzăpezit.
– Nu pleacă unde?
– La școală”.

Pe drumul anevoios până la școală se plânge și mama celui de-al doilea elev din satul Măgura Nouă, raionul Fălești.

– Când e frig, ninge, plouă…?
– Autobuzul patinează, copiii îngheață în autobuz, până merge mai departe, din partea de la Fălești nici nu curăță drumurile”.

Femeia ne-a spus că este foarte greu să trăiești într-un sat rămas practic fără infrastructură.

„- Și cum e în sat fără grădiniță, fără școală?
– Noi neam acomodat deja, dar ce să facem, cine suntem noi ca să schimbăm ceva?
– Anul trecut au fost mai mulți, dar anul acesta doar doi.
– 12 km totuși este o distanță. Este, când sunt adunări ori ne ducem, ori venim pe jos.
– 12 km pe jos?
– Da, cu speranța că o să ne ajungă vreo mașină, dacă adunarea e la ora când ne putem urca în autobuz și să ne ducem, păi nu putem veni înapoi cu autobuzul că deja autobuzul vine cu a doilea tură și noi nu reușim să venim de la adunare și venim înapoi pe jos.
– Și cât timp mergeți așa 12 km?
– O oră și ceva.
– Dar dacă plouă, ninge, așa mergeți?
– Așa, ce să facem”.

Zece școli din R. Moldova s-au închis în noul an de studii, iar alte 13 au fost reorganizate prin fuziune sau absorbție. Procesul a avut loc chiar dacă mulți părinți și cadre didactice s-au împotrivit acestuia. S-a pus lacăt inclusiv pe ușile unor școli renovate și în care s-au investit milioane de lei. Numărul mic de copii este singurul motiv pentru care autoritățile au fost de neclintit în decizia lor de a lăsa sate fără școli.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE