25.5 C
Chișinău

Ministerul Rus de Externe susține că aerodromul de la Mărculești ar putea deveni bază militară cu avioane F-16. Maria Zaharova: Cerem R. Moldova să nu se implice în conflictul din Ucraina

Aerodromul Mărculești ar fi pregătit pentru amplasarea unei baze militare care să găzduiască avioanele de luptă F-16 transmise de România, pentru războiul din Ucraina. Despre asta a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, vineri într-un briefing de presă. În acest sens, ea a cerut Republicii Moldova să nu se implice în conflictul din Ucraina.

MARIA ZAHAROVA, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe: „Au apărut recent informaţii despre planurile României de a trimite în Republica Moldova o staţie mobilă pentru întreţinerea tehnică a aeronavelor de luptă F-16, în vederea amplasării lor ulterioare pe aerodromul Mărculeşti. Experții au calificat acest lucru drept o confirmare a faptului că, la Chișinău, se pregătește terenul pentru infrastructura unui aerodrom pentru a găzdui avioanele transmise de vest pentru nevoile forțelor armate ucrainene. În acelaşi timp, procesul militarizării Moldovei se desfăşoară în mod activ. Acest proces implică mai multe state occidentale, inclusiv Germania, Franţa, Polonia şi țările baltice. Solicităm încă o dată ferm Chişinăului să se abţină de la paşi imprudenţi care ar putea transforma Republica Moldova în participant la conflictul din Ucraina”.

Am telefonat la serviciul de presă al Ministerului Apărării al Republicii Moldova pentru a obține un comentariu la declarațiile Mariei Zaharova. De asemenea, am vrut să aflăm dacă există vreun acord semnat în acest sens și despre câte avioane ar fi vorba.

În răspunsul la solicitarea noastră, Ministerul Apărării a dezmințit informațiile și a declarat că „nu au fost premise pentru discuții despre folosirea Aeroportului Internațional Mărculești, sau a oricărui aeroport de pe teritoriul Republicii Moldova, pentru deservirea tehnică a avioanelor F-16.”

Relatări despre o presupusă găzduire de către Republica Moldova a unor avioane F-16 destinate Ucrainei au apărut și în luna august, când Chişinăul, la fel le-a dezminţit.
Amintim că, Guvernul Republicii Moldova și cel al României au semnat un Acord privind cooperarea în domeniul militar.

Documentul prevede că militarii din Republica Moldova și cei din România se vor putea pregăti și participa în comun la diferite misiuni și operații, inclusiv în ceea ce privește sprijinul logistic, transportul, serviciile de telefonie și internet, financiar, medical și evacuare în situații de urgență.

Iar săptămâna trecută, președintele României Klaus Iohannis a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a României, unde a fost pus în discuție subiectul precum că România intenționează să asigure ” ireversibilitatea Integrării Europene a Republicii Moldova.”

Imediat au apărut și reacțiile între experți, care au calificat acest lucru ca o imixtiune directă a statului vecin în treburile țării noastre.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE