25.5 C
Chișinău

500 de studenți chinezi ar urma să facă studii la USM. În ce limbă vor studia și cine le va preda cursurile | VIDEO

Cei 500 de studenți chinezi, care vor fi transferați de la Universitatea Națională „Karazin” din Harcov, Ucraina, la Universitatea de Stat urmează să vină în Republica Moldova în lunile octombrie – noiembrie. Anunțul a fost făcut de către rectorului, USM, Igor Șarov, pentru Europa Liberă. Potrivit acestuia, studenții chinezi vor învăță în limba engleză, iar cursurile vor fi predate atât de către profesori ucraineni, care la fel urmează să vină în Moldova în timpul apropiat, cât și de către pedagogi moldoveni.

Tinerii din China vor fi cazați în căminele USM, în măsura locurilor disponibile sau vor închiria locuințe la Chișinău. Ei vor achita o taxă de studii anuală de 1.500 de dolari. Am încercat să aflăm de la rectorul USM, Igor Șarov, motivul pentru care acești tineri vin la noi, este vorba de război, de vreun acord cu UE pentru distribuirea migranților sau dacă la bază stau interese financiare, dar rectorul nu ne-a răspuns la telefon.

Cert este că Ministerul Educației și Cercetării a alocat un milion de euro pentru atragerea studenților străini. Se întâmplă în condițiile în care, tot mai mulți tineri de-ai noștri aleg să învețe peste hotare, de unde, de cele mai dese ori, nu revin. O analiză realizată de Veaceslav Ioniță, expert în politici economice, arată că s-a accelerat procesul de plecare a tinerilor de 19-23 de ani peste hotare. În 2014, ponderea celor plecați era de 22,4%. În 2023, deja constituia 39,8%. Pe acest fundal, spun experții, autoritățile trebuie să se concentreze pe crearea condițiilor pentru ca absolvenții noștri să rămână în țară și să-și continue studiile acasă. Iar primul pas ar trebui să fie alocarea de resurse pentru dotarea universităților.

CORNELIU POPOVICI, fost ministru al Educației: Este clar sunt necesare investiții considerabile atât în dotarea bazei tehnice cât și în infrastructura sistemului de învățământ superior din RM, așa că, banii pe care vor să-i cheltuie pentru crearea unui site, pentru atragerea studenților străini și pentru traducerea materialelor didactice în limbi străine cred că ar fi fost mai eficient dacă îi foloseau pentru rezolvarea unor probleme mai prioritare.

În total, la facultățile din Moldova învață circa 5.000 de tineri veniți de peste hotare, iar Ministerul Educației intenționează să dubleze numărul lor în următorii ani. Și asta pentru că taxele de studii plătite de străini ajută universitățile să supraviețuiască, în condițiile în care, în ultimele două decenii, numărul studenților a scăzut dramatic din cauza migrației, spunea anterior, Igor Șarov.

Studenții moldoveni afirmă că preferă studiile în afară pentru mai multe facilități, cum ar fi căminele gratuite sau bursele de studiu. În plus, la noi, numărul de universități scade. De la începutul anului trecut, mai multe instituții de învățământ superior au fost reorganizate, chiar dacă reforma a stârnit nemulțumiri și proteste în rândul rectorilor, profesorilor și a mai multor studenți. Universitatea de Stat a absorbit Academia de Administrare Publică și Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport, Universtatea Agrară a trecut la Universitatea Tehnică, iar Universitatea Pedagogică ”Ion Creangă” a absorbit Universitatea din Tiraspol.

Universitatea Slavonă din Chişinău şi-a suspendat activitatea din motiv că nu a reuşit să-şi acredideze programul de studii.

 

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE