24.2 C
Chișinău

Ursula von der Leyen anunță un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările lovite de inundaţii, inclusiv România

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a anunțat joi, la Wroclaw, Polonia, un pachet de ajutor în valoare de 10 miliarde de euro din Fondul de coeziune al Uniunii Europene, destinat țărilor din Europa Centrală, inclusiv României, afectate de inundații.

De săptămâna trecută, furtuna Boris a adus cu ea vânturi puternice, ploi torențiale și inundații care au provocat moartea a 24 de persoane în regiune, conform Agerpres.

„La o primă evaluare, putem aloca 10 miliarde de euro din Fondul de coeziune pentru țările afectate. Este un răspuns de urgență”, a declarat von der Leyen, în urma întâlnirii cu prim-miniștrii Poloniei, Cehiei, Austriei și Slovaciei.

„A fost devastator să văd distrugerea cauzată de inundații, însă m-a încurajat solidaritatea extraordinară dintre cetățenii țărilor dumneavoastră”, a adăugat președinta Comisiei Europene.

Von der Leyen a subliniat că UE dispune de două surse majore de ajutor – Fondul de coeziune și Fondul de solidaritate – care vor contribui la finanțarea reparațiilor și reconstrucției. Ea a precizat că fondurile vor fi mobilizate flexibil, în funcție de nevoile fiecărei țări, iar ajutoarele vor putea fi folosite ca prefinanțare, permițând accesul rapid la bani, fără a necesita contribuții naționale. „Sunt bani 100% europeni, fără cofinanțare”, a adăugat von der Leyen.

Furtuna Boris a cauzat pierderea a cinci vieți în Austria, șapte în Polonia, șapte în România și cinci în Cehia.

Premierul României nu a participat la reuniunea de la Wroclaw, fiind implicat într-o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE