24.2 C
Chișinău

Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului. Ce spune tradiția

Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Nașterea Maicii Domnului, cunoscută în popor și sub numele de Sfânta Maria Mică. Această sărbătoare este celebrată atât de Biserica Ortodoxă, cât și de cea Romano-Catolică.

Tradițional, de Sfânta Maria Mică, credincioșii merg în pelerinaj la mănăstiri și aduc la biserică fructe, pâine și lumânări pentru a fi sfințite.

Fecioara Maria s-a născut în familia drepților Ioachim și Ana, care, deși înaintați în vârstă, s-au rugat cu ardoare pentru a avea un copil. Maica Domnului provenea dintr-un neam ales, Ioachim fiind din seminția lui David, iar Ana din neamul preoțesc al lui Aaron. Părinții Bisericii consideră Nașterea Maicii Domnului ca începutul mântuirii omenirii de păcatul strămoșesc, Fecioara Maria devenind prin viața sa pură vrednică de a-L aduce pe lume pe Fiul lui Dumnezeu.

De Nașterea Maicii Domnului, bărbații nu trebuie să lucreze în gospodărie, iar femeile evită cusutul și spălatul rufelor. Se spune că rugăciunile adresate Maicii Domnului în această zi sunt mai puternice, în special pentru femeile care își doresc copii.

În credința populară, această sărbătoare marchează trecerea de la vară la toamnă, când încep muncile agricole de sezon. Tot în această perioadă, păsări precum rândunelele se pregătesc de migrație, iar reptilele și insectele se retrag în pământ.

Nașterea Maicii Domnului, Intrarea Maicii Domnului în biserică, Buna Vestire și Adormirea Maicii Domnului sunt cele patru mari sărbători dedicate Sfintei Fecioare Maria.

În Republica Moldova, peste 120.000 de femei poartă numele Maria și își sărbătoresc onomastica astăzi. În multe localități se sărbătorește, de asemenea, hramul bisericii.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE