La data de 20 septembrie, pentru participanții la referendumul republican constituțional și pentru candidații la funcția de președinte al Republicii Moldova începe campania electorală. Legea impune regiuli stricte de desfășurare a campaniei. Pentru această perioadă este interzisă publicitatea politică, pentru participanții și candidații înregistrați de CEC fiind permisă doar publicitatea electorală.
De asemenea, aceștia nu au dreptul să utilizeze resurse administrative, nu pot participa la lansarea proiectelor de infrastructură sau a achizițiilor efectuate din bugetul public național. Este interzisă utilizarea echipamentelor, a mijloacelor și bunurilor publice în scopul promovării electorale.
Autoritățile și instituțiile publice nu sunt în drept să transmită și să acorde concurenților electorali bunuri publice sau alte favoruri decât pe bază de contract și doar în condițiile de egalitate, spune legea.
De asemenea, candidaților electorali li se interzice organizarea de concerte, concursuri, alte evenimente sau demonstrații cu implicarea interpreților, a personalului de creație și artistic atât din țară, cât și de peste hotare, iar, în timpul desfășurării unor astfel de manifestații este înterzisă afișarea sloganelor și distribuirea de materiale ce conțin simbolistica competitorilor electorali sau a altor elemente de identificare a acestora. Nici participarea în scop de promovare politică la astfel de evenimente nu este permisă.
Totodată, potrivit legislației, concurenții electorali pot organiza întâlniri cu alegătorii, iar autoritățile sunt obligate să asigure posibilitatea desfășurării unor astfel de întâlniri în termeni și condiții egale.
20 septembrie 2024 este ultima zi de depunere la CEC a documentelor de înregistrare pentru participanții la referendumul republican constituțional, dar și a listelor de subscripție pentru înregistrarea candidaților la prezidențiale.
Până în acest moment, Comisia Electorală Centrală a înregistrat oficial patru candidați în cursa electorală. Este vorba despre candidatul PSRM, Alexandr Stoianoglo, candidaul PAS, Maia Sandu, Renato Usatîi, desemnat de Partidul Nostru, și Vasile Tarlev, candidatul Partidului pentru Viitorul Moldovei. Alte cinci dosare se află în examinare. La fel, CEC a înregistrat zece participanți la referendum, alte două dosare urmează să fie examinate de membrii CEC.
Candidații și participanții la referendum înregistrați de Comisia Electorală Centrală se pot lansa deja în campanie, iar cei ale căror dosare așteaptă verdictul membrilor CEC, vor începe campania electorală doar la data înregistrării. Astfel, Alexandr Stoianoglo s-a lansat în campanie chiar în dimineață zilei de vineri, 20 septembrie. Tot în aceeași zi, a avut loc și evenimentul de lansare oficială a Maiei Sandu în campania electorală, iar Usatîi și Tarlev și-au programat evenimentele pentru ziua de sâmbătă, 21 septembrie.
Precizăm că CEC a înregistrat 13 grupuri de inițiativă ale pretendenților la funcția de șef al statului. Ex-premierul Vlad Filat nu a mai ajuns să depună actele necesare la CEC, iar cererile de înregistrare a grupurilor de inițiativă ale lui Valeriu Pleșca, Vasile Bolea și Ștefan Savițchi, Avelin Tabarcea, Valentin Borodachi și a Ludmilei Corsun, au fost respinse de comisia Electorală Centrală.
Alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova vor fi organizate pe data de 20 octombrie 2024, în aceeași zi cu referendumul republican constituțional.