10 C
Chișinău

Sergiu Tofilat: Dacă Gazprom oprește livrările către Transnistria, Moldova va trebui să acopere pierderi masive. Speranța rămâne că Putin nu va abandona regiunea nerecunoscută

Moldova are nevoie de gazul rusesc, a recunoscut fostul consilier al președintelui Maia Sandu Sergiu Tofilat, în platoul Jurnal TV. Potrivit lui, dacă după expirarea contractului de tranzit al gazelor rusești prin Ucraina, Gazprom va opri livrările către Transnistria, Chișinăul va avea de prevenit o criză umanitară pe malul stâng, dar asta va fi foarte scump pentru buget. În același timp, tarifele la gaze pentru consumatorii din regiunea transnistreană, spune expertul, vor trebui majorate de 10-15 ori, iar pentru energie electrică – de 4-5 ori.

SERGIU TOFILAT, expertul în energetică:  Și atunci ne dăm seama că fără un suport din partea statului ei nu fac față. Eu am făcut nişte estimări: vorbim de vreo 250-300 de milioane de euro anual. Evident că pentru bugetul nostru e foarte dureros. În acelaşi timp, mai avem partenerii de dezvoltare – Uniunea Europeană, SUA, Marea Britanie, Norvegia, alții, care tot cumva sunt interesaţi aici să fie o stabilitate. Mai ales că e la hotar cu Ucraina, unde merge război, şi ei susţin Ucraina.

Nimeni nu vrea aici să se întâmple o situaţie de asta, o instabilitate.

Totodată, expertul nu a menționat o altă consecință a acestei situații: și malul drept va rămâne fără energie electrică ieftină, pe care o primește acum de la Cuciurgan. Dar toată lumea înțelege perfect asta. De altfel, fostul consilier al Maiei Sandu îşi pune speranţa nu doar în partenerii occidentali. Recunoscând că obținerea unei pârghii suplimentare de presiune asupra malului stâng deschide noi oportunități pentru reintegrarea țării, Tofilat speră totodată că Rusia va continua să subvenționeze Transnistria.

SERGIU TOFILAT, expertul în energetică:

Scenariul de bază, după mine, ceea ce ne așteptăm că se va întâmpla, e că Putin nu va renunţa la regiunea transnistreană, cel puţin pentru moment, și va găsi modalitatea cum să continue să dea gaz încolo. Partea moldovenească a spus că noi nu v-om obstrucţiona, vreţi – vă asumaţi. Cum va fi – prin Ucraina tradițional sau prin Marea Neagră către Bulgaria și gazul mai departe adus prin România încoace – treaba lor cu brânza lor.

În contractul cu Gazprom e scris clar: ei livrează gaz la hotarele Republicii Moldova.

În 1 ianuarie, expiră contractul de tranzit al gazelor rusești prin Ucraina. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că nu va reînnoi documentul. În ceea ce privește tranzitul gazelor de la alte companii, după cum a spus Zelenski, dacă unii colegi europeni vor solicita în continuare, autoritățile de la Kiev împreună cu UE vor examina aceste cereri.

Anterior, ministrul Energiei al Republicii Moldova, Victor Parlicov, a declarat că Moldova și Ucraina au convenit informal să continue furnizarea de gaze naturale către Transnistria după 2024. Potrivit oficialului, conform acordurilor preliminare, Gazprom ar putea furniza gaz Turciei, iar apoi prin Bulgaria și România, dar gazul trebuie oricum să treacă prin gazoductul ucrainean.

În același timp, nu se știe deocamdată cine va suporta costurile și dacă Gazprom va plăti o taxă de tranzit sau va refuza furnizarea de gaze către Transnistria după expirarea acordului, a spus Parlicov.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE