15.5 C
Chișinău

Protest PCRM: Împotriva deciziilor ilegale ale Curții Constituționale și subordonării politice

Partidul Comuniştilor a organizat în 20 septembrie, un protest cu genericul „Tribunalul Poporului împotriva deciziilor ilegale ale Curții Constituționale”. Manifestanţii și-au exprimat indignarea față de recenta decizie a instituţiei, care a calificat ca inadmisibilă sesizarea deputaților PCRM privind verificarea constituționalităţii prevederilor Codului Electoral, precum și deciziei Parlamentului din 16 mai privind stabilirea datei alegerilor prezidenţiale.

După cum au precizat deputații în adresare, alegerile anticipate ale președintelui ţării până la expirarea atribuțiilor sale sunt ilegale, iar alegerile pot fi convocate numai după ce postul de președinte este declarat vacant. În caz contrar, ca și la alegerile din 20 octombrie, țara va avea doi președinți cu mandat valabil, iar în asemenea condiții, președintele în exerciţiu poate să participe în campania electorală fără să degreveze, adică prin abuzarea resurselor administrative, ceea ce face Maia Sandu.

Potrivit protestatarilor, actuala componență a Curții Constituționale este dependentă politic și este direct subordonată guvernării, luând decizii benefice pentru PAS.

DIANA CARAMAN, deputat:  Nu este un secret pentru nimeni că din Curtea Constituțională fac parte avocatul personal al Maiei Sandu, reprezentantul și avocatul PAS, delegat de platforma DA încă de precedenta componenţă a Parlamentului. Iar pe unul dintre judecători Maia Sandu l-a numit în Consiliul Superior al Magistraturii. Astăzi vedem cum unii membri ai Curții Constituționale stau pe două scaune și sunt absolut dependenți politic de așa-zisul președinte Maia Sandu.

Protestatarii au cerut demisia in corpore a Curți Constituționale, deoarece membrii acesteia ar contribui la instabilitatea politică și subminează bazele statului de drept.

CONSTANTIN STARÎŞ, deputat:

Datorită lor, cândva respectata Curte Constituțională a devenit de râsul lumii, la fel cum sub ochii noștri Maia Sandu și gașca ei au transformat și transformă statul moldovenesc secular într-o paiaţă. Este cel mai rău lucru care se putea întâmpla și cu siguranță trebuie oprit.

Andrian Domintiuc: Luptăm ca legile din țara noastră să nu fie încălcate. Ca ei nu doar să înceapă să lucreze, ci să respecte legea. Legile nu vor începe să lucreze cu o asemenea guvernare. Pentru că puterea la noi a fost uzurpată.

Absolut totul se încalcă. Ei nu apără Constituția. Se numesc Curtea Constituțională, ei trebuie să protejeze, trebuie să fie apolitici, conform legii. Dar dintr-un anumit motiv ei se lasă influenţaţi de guvernare și fac ceea ce li se spune.

Manifestanţii au îndemnat reprezentanții societății civile și ai opoziției să se alăture luptei împotriva încălcărilor legii, iar organizațiile internaționale, inclusiv Comisia de la Veneția – să contribuie plenar la respectarea standardelor democratice în Republica Moldova.

Reprezentanții Curții Constituționale nu au ieşit la protestatari și nu au comentat deocamdată declarațiile acestora.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE