8.2 C
Chișinău

OANG „Eurasia” va ajuta fermierii moldoveni afectați de secetă, cu motorină, îngrășăminte și material săditor. Ilan Șor: Sperăm ca Maia Sandu nu va pune interesele politice mai presus de cele ale oamenilor | VIDEO

Organizația autonomă neguvernamentală „Eurasia” va ajuta fermierii afectați de secetă și va transfera Găgăuziei motorină, îngrășăminte minerale, precum și material săditor pentru diferite culturi pentru o suprafață estimată de 150 de mii de hectare. Liderul blocului Victorie Ilan Şor a anunțat despre asta într-o postare.

ILAN ŞOR, liderul blocului politic „Victorie”: „La solicitarea fermierilor din autonomia găgăuză, a bașcanului regiunii și a președintelui Adunării Populare, organizația Eurasia a decis să aloce ajutoare – 5 mii de tone de motorină, 4 mii de tone de îngrășăminte minerale și 3 mii de tone de îngrășăminte minerale Ammofos. În zilele următoare, conform procedurii, autonomia găgăuză va cere permisiunea Parlamentului Republicii Moldova. Sperăm ca Maia Sandu nu va pune interesele politice mai presus de cele ale oamenilor, producătorilor agricoli, care au suferit foarte mult, şi acceptul va fi primit imediat. Astfel, într-o săptămână, maxim două, acest ajutor va ajunge deja în autonomia găgăuză”.

Acordul tripartit privind acordarea asistenței umanitare a fost semnat la Moscova între organizaţia Eurasia și reprezentanții conducerii Găgăuziei cu susţinerea lui Ilan Şor. Başcanul regiunii a menționat că ținând cont de pierderile fermierilor găgăuzi din acest an în valoare de peste 500 de milioane de lei – din cauza secetei care a distrus recolta de grâu, orz, porumb și alte culturi care stau la baza agriculturii din autonomie, acest ajutor a sosit la timp și va contribui la păstrarea sectorului agricol al Găgăuziei.

Părțile au convenit să dezvolte cooperarea și să consolideze parteneriatul în proiecte umanitare și sociale. Președintele Consiliului organizaţiei autonome neguvernamentale „Eurasia” Aliona Arşinova a menţionat că obiectivul principal al acordului dat este de a ajuta oamenii şi această decizie nu are nicio conotaţie politică.

ALIONA ARŞINOVA, președintele Consiliului OANG „Eurasia”: Astăzi, organizaţia autonomă neguvernamentală „Eurasia” și reprezentanții autorităţilor găgăuze au semnat un acord foarte important, care prevede ajutor pentru oameni. Deşi SUA ne-a impus sancțiuni, iar Moldova este prima țară care le-a susținut, nu doar că nu ne supărăm, ci înțelegem că măștile au fost aruncate, că toată lumea şi-a spus pe nume. În prezent, partidul de guvernământ al Moldovei nu servește interesele pământului său moldovenesc și ale locuitorilor săi, care cândva l-au crezut și l-au votat. Sunt sigură că doamna Guţul și domnul Constantinov vor gestiona eficient această asistență umanitară oferită de Federația Rusă prin organizaţia autonomă neguvernamentală Eurasia.

Amintim că în 19 septembrie, fermierii au protestat la Parlament şi Preşedinţie. Participanții la demonstrație au insistat asupra unei întâlniri cu șeful statului, la care au apelat pentru ajutor în situația de criză. Agricultorii au cerut Maiei Sandu să returneze Legislativului pentru revizuire legea specială privind seceta din acest an, considerând-o ineficientă. Dar după câteva ore de așteptare, șeful administrației prezidențiale le-a spus protestatarilor că Sandu se poate întâlni cu ei abia la mijlocul săptămânii viitoare.

Organizaţia autonomă neguvernamentală „Eurasia” implementează proiecte umanitare menite să dezvolte comunicarea interetnică. Scopul asociației este de a întări procesele de integrare în spațiul post-sovietic, păstrând identitatea națională a popoarelor. Una dintre principalele direcții ale ONG-ului este sprijinirea elevilor, studenților, tinerilor specialiști. Printre proiecte se numără programe educaționale, schimburi, stagii în companii mari de stat și private înalt tehnologizate, școli de media.

De asemenea, proiectul „Eurasia” organizează platforme profesionale și forumuri pentru profesorii din școli și universități, acordă granturi pentru jurnaliști și bloggeri, desfășoară misiuni de afaceri pentru vânzarea producţiei și găsirea partenerilor pentru antreprenori şi susţine proiecte ce ţin de conservarea istoriei și culturii.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE