10 C
Chișinău

“Oamenii vor trebui să întoarcă datoria”: Guvernul ia credit de 88 de milioane de dolari, dar nu explică utilizarea banilor

Împrumutăm bani, dar nu știm unde concret îi vom utiliza. Moldova va lua de la Canada un credit de 120 de milioane de dolari canadieni, echivalentul a 88 de milioane de dolari americani. Despre asta a anunțat în ședința Parlamentului din 20 septembrie secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Ion Gumene. Suma va fi luată cu o rată a dobânzii de 3% anual și va fi cheltuită pentru necesitățile bugetului de stat, mai spune oficialul. Dar cum, când și unde concret vor fi direcționați banii, secretarul de la minister nu a putut spune, fapt care a stârnit discuții aprinse în rândul deputaților de opoziție.

OLEG REIDMAN: Vreau să știu, concret, pentru ce obiecte, proiecte va fi îndreptat acest credit. Concret, nu pentru toate prioritățile Parlamentului.

ION GUMENE, secretar de stat la Ministerul finanțelor: E suport bugetar general. Este un coș comun care formează bugetul de stat.

Și deputatul BCS Diana Caraman a cerut să fie explicată clar direcția acestor împrumuturi atât în fața deputaților, cât și a cetățenilor de rând, întrucât ei sunt cei care vor trebui să întoarcă datoria.

DIANA CARAMAN, deputat BCS:  În următorul mandat, sunt sigură, va fi altă putere. Acești deputați care azi iau aceste credite nu vor avea nicio treabă cu rambursarea lor, dar ei vor trebui întorși de cetățenii RM. Aici e cea mai mare pericol. )

ION GUMENE, secretar de stat la Ministerul finanțelor: Nu am o listă de proiecte concrete, dar sunt toate proiectele care sunt în proces de implementare la moment.

DIANA CARAMAN, deputat BCS: Nu puteți veni cu o listă concretă cu proiectele care vor fi finanțate. De ce nu puteți face asta?

– E suport general! Eu înțeleg, dar chiar și așa! Noi nu putem lua așa. Eu nu pot de ex, să merg să iau credit și să spun nu știu pentru ce, dar dați-mi mie credit!Întrebarea se reduce la management.

Înțeleg despre ce vorbiți, dar asta sunt cuvinte generale. Repet, noi ca oameni care luăm o sumă mare de bani, bani pe care va trebui să întoarcă nu dumneavoastră concret, nu premierul, dar noi, toți moldovenii. Iată discutăm despre asta, dar nu avem o listă. De ce nu putem spune?

ION GUMENE, secretar de stat la Ministerul finanțelor: Este greșit să legăm un support general, de la bugetul de stat, de anumite proiecte. Nu este corect.

Potrivit notei informative, împrumutul va fi debursat în două tranșe. Prima, ar urma să fi debursată la 24 decembrie, data la care, oficial expiră și mandaul de patru ani al actualului președinte Maia Sandu. Totodată, a doua parte din împrumut ar urma să ajungă în țara noastră în iulie 2025, ultima lună de mandat al actualului Parlament. Coincidență sau nu, s-a întrebat deputatul BCS Inga Sibova.

INGA SIBOVA, deputat fracțiunea BCS : Spuneți, vă rog, este coincidență sau altceva?

ION GUMENE, secretar de stat la Ministerul finanțelor:

Este proces de negociere. Dar dumneavoastră puteți considera coincidență, desigur. INGA SIBOVA, deputat fracțiunea BCS: Eu îmi fac concluzii că, după 20 decembrie, președintele și după 15 iulie 2025, actualul parlament, nu are grijă de țară și de ceva fi mai departe. Eu, sincer, așa văd acest document. Mulțumesc, nu este nevoie să-mi răspundeți.

Fără a lua în considerare nedumeririle deputaților din opoziție, acordul a fost aprobat în prima lectură și va fi ratificat în lectura a doua la o ședință viitoare a Parlamentului. Pe lângă creditul din Canada, Moldova va lua și altele de la țările partenere, în total fiind vorba de peste 305 milioane de euro, convenite de guvernul PAS în cadrul celei de-a cincea conferințe ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republicii Moldova care a avut loc la Chișinău. Din sumele vehiculate, doar 80 de milioane de euro sunt granturi.

Potrivit unor calcule recente făcute de economistul Vladimir Golovatiuc, în doar trei ani, actuala guvernare reprezentată de PAS a majorat datoria de stat a Republicii Moldova cu 34 de miliarde de lei, ceea ce este comparabil cu datoria totală a Republicii Moldova pentru 25 de ani de independență.

Potrivit Ministerului Finanțelor, la sfârșitul lunii iunie 2024, datoria publică totală a țării noastre a atins un nou maxim de peste 107 miliarde de lei sau 5,89 de miliarde de dolari. Aceasta reprezintă aproximativ o treime din PIB-ul țării. Iar costurile serviciului datoriei au crescut cu 50%.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE