8.2 C
Chișinău

O nouă ședință în dosarul Guțul-Popan a fost amânată, după ce 2 din 3 martori nu s-au prezentat. Bașcanul Găgăuziei s-a adresat către mulțimea venită să o susțină: Sprijinul vostru ne dă puteri | VIDEO

O nouă şedinţă în dosarul bașcanului Găgăuziei, Evghenia Guțul, și activistei Svetlana Popan, acuzate de complicitate la finanțarea ilegală a partidului interzis „ŞOR”, a fost amânată. Decizia a fost luată de Judecătoria Chișinău cu sediul în sectorul Buiucani. Întâlnirea a fost scurtă din motiv că, în cadrul audierilor nu au fost prezenți alți doi martori. Între timp, în fața sediului instanței a fost organizat un protest al suținătorilor bașcanului, împreună cu reprezentanții Blocului ”Victorie”. Oamenii au adus cu ei pancarte pe care scria „Cu Sandu Moldova este în declin, cu Guțul, Găgăuzia înflorește”, „Sandu, mâinile jos de pe opoziție” și „Sandu, la judecată, Guțul și Popa la libertate”.

Înainte de ședință, bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul a venit în fața protestatarilor și le-a mulțumit pentru susținere.

EVGHENIA GUȚUL, bașcanul Găgăuziei: „Vreau să vă mulțumesc pentru că ați găsit timp și ați venit să ne fiți alături. Susținerea voastră este foarte importantă, ne dă puteri”.

Simpatizanți și membrii Blocului ”Victorie”, care au venit să o susțină pe Evghenia Guțul și pe Svetlana Popan, au declarat că cele două sunt acuzate pe nedrept și au cerut o justiție corectă.

IVAN STANOV, activist Găgăuzia: „Ei încearcă să ne demonstreze că dacă vom acționa împotriva politicii guvernării, parlamentului, pot veni cu învinuiri ilegale, ne pot învinui în orice. Ce se întâmplă? Ei vor să insufle frică oamenilor noștri, simpli cetățeni ai țării. Pentru ce trebuie această frică? Ca cetățenilor noștri să le fie frică să iasă pe 20 octombrie la alegerile prezidențiale și să voteze, să-și expună părerea, ce gândesc despre cei 4 ani de conducere a Maiei Sandu, 3 ani de conducere a partidului PAS”.

IVAN GUCI membru al organelor de conducere „Șansă”: „Procurorii noștri consideră că trebuie să piardă zile întregi aici la procuratură în examinarea unor dosare politice care cu siguranță sunt legate cu ață roșie. Vrem justiție corectă”.

Susținere Evgheniei Guțul și Svetlanei Popan au manifestat nu doar activiști, dar și membri ai blocului ”Victorie”.

PAVEL VEREJANU, membrul blocului „Victorie”: „Noi vedem cu sărmanii judecători sunt impuși să suporte toate fărădelegile care le-au făcut atât procurorii, cât și ofițerii de urmărire penală. Astăzi a fost iarăși o persoană care nici nu are idee cine este Evghenia Guțul și Svetlana Popan. Nu a mărturisit nimic fiincă chiar nu poate să cunoască”.

ALEXEI LUNGU, președintele partidului „Șansă”, membrul blocului „Victorie”: „Circ și veselie, altceva nu putem spune nimic. Este un nou spectacol organizat de gruparea criminală PAS. Din nou Bașcanul Eugenia Guțu este târâită prin judecăți la Chișinău, încât să nu poată să reușească să ofere toată ziua de muncă celor din Găgăuzi. Așteptăm totuși judecătorii care au rămas la instanța de la Buiucani să dea dovadă de corectitudine și să aplice legea corect”.

După ședința de judecată, Evghenia Guțul, dar și avocatul său au venit cu declarații. Aceștia susțin că este un dosar politic.

SERGIU MORARU, avocat: „Au fost chemați martorii acuzării, a fost un martor care a prestat anumite servicii, care a cumunicat că în general nici nu o cunoaște pe doamna Svetlana, nici pe doamna Guțul. Ceea ce vă spuneam, cam așa sunt toți martorii din acest dosar”.

EVGHENIA GUȚUL, bașcanul Găgăuziei: „Pot să o spun repetat că nu-mi este frică de nimic, eu simt susținere și știu că mă susține populația mea și asta îmi transmite putere să merg înainte. Eu în continuare voi participa la întrevederi cu toți oficialii care într-adevăr își doresc ca Găgăuzia noastră, Republica Moldova să înflorească și oamenii să trăiască cum se cuvine”.

Potrivit deciziei instanței, audierile vor continua pe 3 octombrie. Amintim că, bașcanul Evghenia Guțul și Svetlana Popan sunt acuzate de „implicare în finanțarea ilegală a unui partid politic”. Acestea resping categoric acuzațiile și califică dosarul împotriva lor ca fiind politic.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE