15.5 C
Chișinău

Moldovenii din Rusia protestează: „Vrem să votăm!”, solicităm creșterea numărului secțiilor de vot pentru alegerile prezidențiale

Reprezentanții diasporei moldovenești din Rusia au organizat un protest în fața Ambasadei Moldovei la Moscova. Aceștia au manifestat față de decizia puterii din Chișinău de a deschide doar 5 secții de votare pentru cei peste 700.000 de moldoveni care locuiesc în Rusia, în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumului. Oamenii au purtat pancarte cu inscripția: „Avem nevoie de țara noastră! Avem dreptul la vot! Vrem să votăm!”

Protestatarii au adus un sicriu, simbolizând faptul că în Moldova a fost ucisă democrația.

Reprezentanții diasporei cer majorarea numărului secțiilor de vot în conformitate cu numărul alegătorilor, astfel încât fiecare să- și poată exercita dreptul constituțional.

Manifestanții au adoptat o declarație către conducerea de vârf a țării, dar și către Comisia Electorală Centrală. Potrivit documentului, CEC a redus drastic numărul secțiilor, sub pretextul că votul în Rusia este periculos pentru cetățenii moldoveni. Astfel, prin acțiunile sale, Comisia privează majoritatea alegătorilor din Federația Rusă de dreptul de a vota – unul dintre cele mai importante drepturi ale omului.

Iar acest lucru încalcă Legea Supremă, cât și acordurile internaționale privind drepturile și libertățile fundamentale ale omului. Protestatarii au cerut respectarea drepturilor constituționale și deschiderea secțiile de votare în toate orașele cu o populație de un milion de locuitori din Rusia.

Amintim că, potrivit deciziei CEC, la viitoarele alegeri prezidențiale și referendum constituțional, Moldova va deschide în Rusia doar cinci secții de vot. Comisia Electorală Centrală a explicat aceasta prin „înrăutățirea situației în domeniul securității”. În total, pentru participarea cetățenilor la scrutine se preconizează deschiderea a 234 de secții de vot în străinătate. Cele mai multe secții vor fi deschise în Italia – 60, Germania – 26 și Franța – 20.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE