15.5 C
Chișinău

Lipsa de odihnă, o problemă socială majoră în Moldova: Studiu arată că peste 60% din populație nu a fost în vacanță în ultimii doi ani

Peste 60% dintre moldoveni sunt săraci și nu au vreo posibilitate de a merge în vacanță sau cel puțin nu au fost nicăieri în ultimii doi ani. Nici măcar acasă nu s-au odihnit. Este vorba de persoanele în vârstă, în special din mediu rural, fără studii. Doar 3,5% dintre moldoveni, tineri, de la orașe, cu studii, merg de câteva ori pe an în vacanțe, atât în țară, cât și peste hotare. Cel puțin asta arată un studiu de opinie național, realizat la comanda Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale și prezentat de către analistul economic, Veaceslav Ioniță, în cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”.

VEACESLAV IONIȚĂ analist economic: Noi am întrebat cetățenii dacă au fost în vacanță, nu o săptămână, o zi, două, nu am insistat să merargă undeva printr-o agenție, dacă un om și-a luat familia și a mers pe o zi sau două noi am considerat că deja este bine.

Dacă am fi întrebat exact ca în Uniunea Europeană, indicatorul era să fie mult mai prost și numărul persoanelor care au fost cel puțin o săptămână undeva cu certitudine este cu mult mai mic.

Astfel, la întrebarea dacă în 2023 au mers în vacanță,  peste 70% dintre moldoveni au răspuns că nu, puțin peste 16 la sută au menționat că au fost peste hotare, iar 7% au spus că au fost la odihnă în țară. Totodată, circa 5 la sută dintre cei intervievați au fost în vacanțe atât în țară, cât și peste hotare și numai un procent au fost de câteva ori pe an în vacanțe.

ANUL TRECUT (2023) AȚI FOST ÎN VACANȚĂ?

Nu am mers în vacanță – 70,3%

Da, am mers undeva peste hotare – 16,5% Am mers la odihnă în țară – 7%

Am fost în vacanță atât în țară, cât și peste hotare – 5,1% Am mers de mai mult de trei ori în vacanță – 1,1% CARTON OUT 1)

Cifrele sunt cam același și pentru acest an. Astfel, potrivit lui Ioniță, în 2024, 71,3% din populație nu a fost în vacanță și nu plănuiește să facă acest lucru, 18,6% au fost în străinătate sau intenționează să călătorească; a mers și planifică să meargă în vacanță, în țară, mai puțin de cinci la sută și doar 3,4 procente din respondenți a mers și planific să meargă în vacanță atât în țară, cât și peste hotare. La fel ca anul trecut, și anul acesta, numai 1,4% din intervievați a mers și planifică să meargă mai mult de trei ori în vacanță.

ANUL ACESTA (2024) AȚI FOST SAU PLANIFICAȚI SĂ MERGEȚI ÎN VACANȚĂ?

Nu am mers și nici nu planific să merg în vacanță – 71,3% Da, am mers sau planific să merg peste hotare – 18,6% Am mers sau planific să merg în Moldova – 5,4%

Am mers și planific să merg în vacanță atât în țară, cât și peste hotare – 3,4%

Am mers și planific să merg de mai mult de trei ori în vacanță – 1,4% CARTON OUT 2)

VEACESLAV IONIȚĂ analist economic: Deci, 60 la sută din populația sunt săraci, 20 la sută posibil care crede că e clasa mijlocie, dar clasa mijlocie de jos, 16 la sută clasa mijlocie și 3,5% sunt cei bogați.

Sondajul relevă că persoanele cu vârste de peste 60 de ani merg mai rar în vacanțe. Aceștia sunt, în mare parte, de la sate și nu au studii superioare. Potrivit analistului economic, situația în care o persoană nu își poate permite să plece într-o vacanță se numește ”sărăcia de vacanță”. Fără odihnă, individul nu-și poate reabilita forțele

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE