Majoritatea parlamentară a demonstrat din nou o atitudine disprețuitoare, dacă nu chiar criminală, față de interesele naționale ale Moldovei și ale cetățenilor săi. Este opinia reprezentanților opoziției, ale căror inițiative au fost din nou ignorate la ședința Parlamentului din 20 septembrie. Acestea se refereau la problemele care îi preocupă pe toți cetățenii țării, cum ar fi de ce autoritățile înarmează armata națională și își intensifică cooperarea militară cu NATO, de ce în Rusia, unde trăiește cea mai numeroasă diasporă moldovenească, sunt deschise doar 5 secții de votare și pe ce bază România intervine deschis în politica internă și externă a Moldovei, încălcând suveranitatea acesteia?
La începutul ședinței, deputații din grupul parlamentar „Victorie” au cerut audierea ministrului Apărării, Anatolie Nosatîi și a procurorului general, Ion Munteanu, în legătură cu situația alarmantă din armata națională, referitoare la câteva cazuri de deces în rândul soldaților.
IRINA LOZOVAN, deputat al grupului parlamentar „Victorie”: „Societatea trebuie să știe ce se întâmplă astăzi în armata națională. Este vorba de sinucidere, crimă? Ce se întâmplă? În orice caz, situația este foarte gravă și persoanele responsabile trebuie trase la răspundere.”
Această inițiativă nu a fost susținută însă de majoritatea parlamentară. Opoziția a mai cerut audierea în Parlament a ministrului de Externe, Mihai Popșoi, în legătură cu declarațiile fără precedent despre amestecul unui stat terț în afacerile interne ale Republicii Moldova.
RINA LOZOVAN, deputat al grupului parlamentar „Victorie”:
„Domnul Popșoi trebuie să informeze cetățenii pe ce bază constituțională Consiliul Suprem de Apărare a României discută și ia decizii cu privire la politica externă a RM? Considerăm aceste abateri o încălcare gravă a suveranității și independenței țării noastre.”
Deputatul grupului parlamentar „Victorie”, Alexandr Nesterovschi, a cerut audierea în Parlament a vicepremierului pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, „pentru clarificarea poziției Guvernului în procesul de negocieri cu UE privind păstrarea valorilor tradiționale ale familiei, în contextul declarațiilor și acțiunilor recente ale oficialilor UE care promovează comunitatea LGBT și pedepsesc dur statele care luptă împotriva acestei propagande.”
ALEXANDR NESTEROVSCHI, deputat al grupului parlamentar „Victorie”
„Cetățenii RM trebuie să știe ce opțiuni are Guvernul pentru protejarea valorilor tradiționale ale familiei și dacă Guvernul va ceda cerințelor care subminează principiile morale ale societății noastre, valorile creștine pe care se bazează familia moldovenească.”
Deputații PAS nu au susținut nici aceste inițiative ale opoziției, la fel cum nu au susținut cererea de audiere a șefilor MAI și SIS în legătură cu „urmărirea constantă și ilegală a deputaților și altor lideri ai opoziției”. După cum a subliniat Alexandr Nesterovschi, urmărirea și monitorizarea au loc „practic la fiecare întâlnire cu cetățenii”. În plus, opoziția a declarat că ministrul Apărării și șeful SIS trebuie să răspundă și la întrebări referitoare la militarizarea țării și înarmarea armatei naționale, intensificarea cooperării militare dintre Moldova și NATO.
VASILE BOLEA, deputat: „Recent, a fost anunțată sosirea unor noi loturi de arme în țara noastră. Aceste „cadouri” vin din partea statelor membre NATO. Cetățenii trebuie să știe – de ce are nevoie Moldova de aceste arme și pentru ce viitor ne pregătește această putere.”
Și de această dată majoritatea parlamentară a votat împotrivă. Deputatul grupului parlamentar „Victorie,” Reghina Apostolova, a cerut audierea președintelui Comisiei Electorale Centrale, Angela Caraman, în legătură cu „criteriile nefondate pentru decizia de a deschide doar 5 secții de votare în Rusia” la alegerile prezidențiale și referendumul republican din 20 octombrire.
REGHINA APOSTOLOVA, deputat al grupului parlamentar „Victorie”: „Diaspora moldovenească din Rusia este cea mai numeroasă – peste 400 de mii de cetățeni ai RM. În plus, cel mai mare număr de înregistrări prealabile a fost de asemenea înregistrat printre cetățenii noștri moldoveni, solicităm un răspuns. Acțiunile CEC, dictate de politică, ridică îngrijorări serioase cu privire la respectarea drepturilor fundamentale ale omului și a principiilor democratice de bază.”
Nici această inițiativă nu a fost susținută de deputații majorității parlamentare. Deputatul grupului parlamentar „Victorie,” Vadim Fotescu, a cerut audierea în Parlament a șefului Inspectoratului General al Poliției, a directorului Serviciului Vamal și a șefului SIS în legătură cu raportul scandalos al Companiei internaționale de audit și consultanță KPMG, care a afirmat că Moldova ocupă locul al doilea în Europa la contrabanda cu țigări.
VADIM FOTESCU, deputat al grupului parlamentar „Victorie”: „Cetățenii trebuie să știe dacă se iau măsuri pentru protejarea economiei naționale sau dacă schemele de contrabandă au trecut sub controlul și protecția reprezentanților puterii”.
Deputații PAS nu au vrut să discute despre creșterea contrabandei cu țigări, votând deja tradițional împotriva acestei propuneri. O astfel de atitudine din partea autorităților confirmă încă o dată posibila implicare a oficialilor de rang înalt în schemele criminale, consideră opoziția. Amintim că din raportul Companiei internaționale de audit-consultanță KPMG reiese că contrabanda cu așa-numitele țigări „albe” din Moldova către țările UE, care nu au indicată țara de origine, s-a dublat în ultimele șase luni.