8.2 C
Chișinău

De ce se tergiversează dosarul privind construcția drumului Leova-Bumbăta? Procurorul Iachimovschi: Ancheta necesită costuri suplimentare | VIDEO

Dosarul privind construcția drumului Leova-Bumbăta se tergiversează și necesită costuri suplimentare pe care le va suporta Procuratura Anticorupție. Chiar dacă a fost anunțat inițial că rezultatele expertizei în construcție vor fi gata abia peste 3 ani, adică în anul 2027, șeful-adjunct la Procuratura Anticorupție, Octavian Iachimovschi, a spus, în emisiunea „Rezoomat” de la Rlive, că o finalitate în dosar va fi în 7-8 luni.

OCTAVIAN IACHIMOVSCHI, șeful-adjunct al Procuraturii Anticorupție: „Am numit în septembrie o expertiză în construcții. Procesul de selectare a experților a fost inițiat încă la sfârșitul primăverii – începutul verii. A fost numită acum, în septembrie. Pot spune că a fost planificată pentru a fi efectuată în 2027, dar există o procedură de urgentare și am solicitat această urgentare. Probabil că rezultatele expertizei vor fi cunoscute undeva în 7-8 luni”.

Întrebat de moderator de ce atât de greu se mișcă lucrurile pentru a stabili dacă s-a furat sau nu la reabilitarea acestui drum și dacă da, cât anume, Iachimovschi a spus că este vorba de un domeniu în care e necesară opinia experților.

OCTAVIAN IACHIMOVSCHI, șeful-adjunct al Procuraturii Anticorupție: „Vorbim despre un dosar în care bănuielile noastre se referă la un domeniu specific, domeniu construcțiilor. Procurorul nu se poate expune pe domenii care sunt improprii lui”.

Amintim că politicieni de opoziție, unii dintre care au depus și sesizări în acest dosar la Procuratura Anticorupție, spun că, în acest dosar, ar fi vorba despre o fraudă de 80 de milioane de lei. În decembrie 2023, Procuratura Anticorupție a anunțat că efectuează o urmărire penală într-o cauză ce vizează pretinsele acțiuni ilegale ale factorilor de decizie din cadrul „Administrației de Stat a Drumurilor”, precum și a unor persoane fizice, referitoare la construcția drumului de acces Leova-Bumbăta.

Procesul penal s-a transformat ulterior în dosar penal. Potrivit lui Iachimovschi, pe lângă Sergiu Bejan, directorul interimar al Agenției de Stat a Drumurilor, în dosarul Leova-Bumbăta mai figurează încă un învinuit, vorba fiind de o persoană din domeniul privat. Cu referire ladrumul cu scandal, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, și-a permis să arate din deget procurorilor, ateționându-le că ar trebui să se ocupe de corupție și nu de construcția drumurilor.

Mai mult acesta a declarat în repetate rânduri că prețul acestui drum, care a scandalizat societatea, nu este exagerat, și a prezentat și date despre ce lucrări s-au efectuat – 3,6 km de drum ar fi costat 280 de milioane de lei. Costurile exorbitante – de aproximativ 3,5 milioane de euro pentru un kilometru de drum, l-a transformat în cel mai scump drum construit vreodată în Republica Moldova.

Această sumă ridică semne de întrebare serioase în privința eficienței utilizării fondurilor publice în contextul economic tensionat al țării.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE