15.5 C
Chișinău

Bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, aduce vești bune din Rusia: Acorduri de ajutor pentru fermieri și colaborare în educație și sănătate

Bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, a revenit din Rusia cu vești bune. La sosirea pe aeroportul din Chișinău, aceasta a povestit despre înțelegerile care au fost atinse în timpul vizitei sale la Sankt Petersburg. Să reamintim că șefa Găgăuziei a participat la Forumul Eurasian al Femeilor, unde s-a întâlnit cu conducerea organizației non-profit autonome „Eurasia”. Colegii ruși au confirmat că sunt gata să vină în ajutorul fermierilor, cei de care depinde producția de alimente. Comitetul executiv al Găgăuziei, Adunarea Populară și Organizația „Eurasia” au semnat un acord privind ajutorul umanitar pentru agricultorii din sudul republicii. Acesta prevede furnizarea a cinci mii de tone de motorină, 7 000 de tone de îngrășăminte minerale și semințe.

EVGHENIA GUȚUL, bașcanul Găgăuziei:„Și, desigur, de luni ne vom adresa Parlamentului pentru a urma toate procedurile legale, astfel încât Guvernul nostru și Parlamentul să recunoască acest lucru ca ajutor umanitar internațional și, într- adevăr, să nu împiedice, ci să ajute la furnizarea acestui ajutor.

Fără taxe și fără obstacole, pentru că lucrăm cu adevărat pentru oameni, iar fermierii suferă foarte mult acum.”

În cadrul forumului, bașcanul s-a întâlnit și cu guvernatorul Sankt Petersburgului, Alexandr Beglov, și s-a întors în autonomie cu acorduri concrete pentru dezvoltarea regiunii.

EVGHENIA GUȚUL, bașcanul Găgăuziei: „De asemenea, astăzi am semnat un acord cu guvernatorul Sankt Petersburgului în domeniul sănătății, educației și culturii. Deci, încă o dată, Rusia este alături de noi.”

Acordul de cooperare între Autonomia Găgăuză și Sankt Petersburg este valabil până în 2028. Acesta prevede că medicii și profesorii din Găgăuzia vor face stagii în Rusia. În plus, Evghenia Guțul și guvernatorul Alexandr Beglov au convenit să stabilească o colaborare în crearea unor fabrici comune de textile, confecționarea de haine și să intensifice exportul de produse alimentare.

Evghenia Guțul a comentat și decizia CEC de a deschide doar cinci secții de votare în Rusia, ceea ce practic privează diaspora moldovenească din această țară de dreptul de a-și exprima votul.

EVGHENIA GUȚUL: „Nu doar în Rusia reacția este negativă și indignată față de această decizie. De asemenea, cetățenii din Republica Moldova au o reacție negativă. Pentru că, într-adevăr, pentru o țară de mărimea Federației Ruse – cinci secții de votare. Este de multe ori mai puțin decât în 2021, când au avut loc alegerile parlamentare. Acest lucru stârnește indignare. Dar înțelegem de ce s-a făcut acest lucru – pentru a împiedica diaspora noastră din Federația Rusă să poată vota confortabil.”

În opinia bașcanului Găgăuziei, decizia CEC a Moldovei demonstrează frica față de alegerea poporului Moldovei, care ar putea să nu-l susțină pe actualul președinte, Maia Sandu.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE