Asociaţia Forţa Fermierilor îl acuză pe premierul Dorin Recen de declaraţii mincinoase şi manipulatorii privind sumele compensațiilor pentru agricultorii afectați de seceta din acest an. În declarația organizației se spune că suma indicată de prim-ministru – 200 de milioane de lei – este greşită.
„Asociația Forța Fermierilor constată cu mare regret că ieri, domnul prim-ministru a făcut o declarație mincinoasă și manipulatorie. În țările civilizate demnitarii de așa rang după asemenea acțiuni demisionează. Din start domnul Recean operează cu cifre greșite privind sumele compensațiilor, când insistă că statul a alocat anul curent 200 milioane lei pentru fermierii afectați de secetă. Oricine poate verifica că primăvara a fost acordat un ajutor fără nici o plafonare către fermieri din unele raioane în valoare de 50 milioane lei, iar recent pe principiu discriminatoriu au mai fost alocate încă 100 milioane lei”, se spune în declaraţia Asociaţiei Forța Fermierilor.
Asociația Forța Fermierilor constată cu mare regret că ieri, domnul prim-ministru a făcut o declarație mincinoasă și manipulatorie. În țările civilizate demnitarii de așa rang după asemenea acțiuni demisionează. Din start domnul Recean operează cu cifre greșite privind sumele compensațiilor, când insistă că statul a alocat anul curent 200 milioane lei pentru fermierii afectați de secetă. Oricine poate verifica că primăvara a fost acordat un ajutor fără nici o plafonare către fermieri din unele raioane în valoare de 50 milioane lei, iar recent pe principiu discriminatoriu au mai fost alocate încă 100 milioane lei.
Comentând protestele agricultorilor din 19 septembrie, Dorin
Recean a scris într-o postare că Guvernul le este alături de fiecare dată, tocmai de aceea i-a îndemnat să vină la masa de discuții. „Fermierii au cerut compensarea pierderilor, Guvernul a alocat 200 de milioane de lei – 100 de milioane de lei în iulie și alte 100 de milioane de lei din Fondul de Intervenție în septembrie.
Agricultorii au cerut lege specială pe modelul României – Parlamentul a votat-o. Fermierii au cerut reeșalonarea datoriilor – cadrul normativ a fost făcut pentru a permite ca ei să nu fie executați timp de 6 luni dacă nu-și pot onora datoriile,” a menţionat Recean.
Amintim că fermierii nu au fost inițial de acord cu reeșalonarea datoriilor pentru doar 6 luni, deoarece, potrivit lor, asta nu rezolvă problema. Și acest motiv a devenit una dintre cauzele principale ale protestelor.