6.1 C
Chișinău

Agricultorii din Moldova protestează: Cereri de demisie pentru ministrul Bolea și întrebări despre transparența subvențiilor în sectorul agricol

Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, nu va fi demis deoarece vremea sau recolta nu depind de el. Așa a răspuns la TV8 președintele Parlamentului, Igor Grosu, la întrebarea dacă ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, va fi demis, așa cum cer fermierii protestatari nemulțumiți de politica agrară. Potrivit lui Grosu, conducerea țării depune toate eforturile pentru a depăși criza cu care se confruntă producătorii agricoli.

– Pentru mine este greu să înțeleg cum o persoană poate influențează plouă nu plouă, este roadă nu este roadă.

– Nu-i vorba de asta. Politicile pe domeniu cum sunt aplicate. – Politicile sunt ok.  Domnul Bolea este foarte cooperant, a rezistat și trece peste toate insultele care i se aduc. Bine, trebuie să mai îmbunătățească și el. – Vocabularu? – Comunicarea, vocabularul.

Este cert și noi am discutat despre lucrul ăsta. Dar mesajul meu pentru agricultori  Haideți vă rog să separăm politicile de politică.

Cuvintele președintelui Parlamentului, care este și liderul partidului de guvernare „Acțiune și Solidaritate”, nu au fost o surpriză pentru fermieri. Unii consideră că autoritățile trăiesc într-o lume proprie și nu se ocupă de problemele reale ale oamenilor. Alții nu au așteptări de la întâlnirea planificată dintre producătorii agricoli și președintele Maia Sandu, care a acceptat, în sfârșit, să discute cu ei în timp ce unii încă mai speră că, poate, măcar în pragul alegerilor prezidențiale, guvernarea se va întoarce cu fața către oameni.

SERGIU STEFANCO, Fermier din raionul Căușeni: Bineînțeles că nu-l dimite pe Bolea. Pentru că ei se acoperă unu pe altu. . Și declarațiile. Și noi n-am vorbit deloc că este ploaie că nu este ploaie. Trebuia dl Grosu ieri să vină, alaltăieri să vină. Noi în explicam motivul pentru care îi cerem demisia ministrului Agriculturii. Dar ei tot trăiesc în altă lume, s-au așezat bine în fotoliu și stau cu capul în nori, au pierdut contactul cu realitatea.O să-i expunem situația reală doamnei președinte. Cu toate că eu mă indoiesc că ea nu cunoaște situația reală. Ea cunoaște destul de bine sitiația reală. Întrebarea este de ce ea nu este capabilă să se organizeze ședință cu factori de decizie? Parcă avem o majoritate parlamentară dar până la urmă lor le este frică să șe așeze la masa de discuții.

SERGHEI IVANOV, fermier din raionul Căușeni: Vi se pare normal ce se întâmplă când agricultorii strigă în gura mare și ministrul care trebuie să-i reprezinte procedează cum procedează? Din două tabere care se debat cap în cap cineva este vinovat. Corect? Unde este vina agricultorului, spuneți, vă rog frumos. Că noi ieșim, vorbim, discutăm. Dacă noi nu avem dreptate de ceea ce cerem, de ce nu ne arestează nimeni? Dar toți tac și toți ne evită. Nu-i norma așa.

Un lucru vag nu se lobează interesele agricultirii atuncea cui ineteresele se lobează, spuneți, vă rog frumos? Pentru se observă foarte bine că la protest nu iese agricultorii mari, ies ce mici și micro. Nu vi se pare suspect? De ce nu se afișează subvențiile cui li s-a dat cele 6,8 miliarde? Că la mine n-au ajuns așa bani. Unde s-au dus banii? De ce nu se afișează, de ce se ascunde totul?Eu, personal, nu am nici-o așteptare de la întâlnirea cu doamna președintă.

Multstimata are mai mare așteptări să câștige alegirile decât.  Dar credeți-mă că nu-i treaba bună. Din păcate, noi ne-am convins că nu suntem băgați în seamă. Legea trebuia trimisă înapoi în parlament, nu promulgată. Noi de asta și am ieșit la protest. Nouă ne pare foarte rău. Președintele unei țări, a unei populații și nu se uite la populație. Asta e realitatea.

VICTOR PRIȚCAN, fermier din Tomai:  Ni știu dacă domnului Bolea pleacă, poate se schimbă ceva. Dar faptul că au promulgat legea fără să facă dezbateri publice, dă dovadă de, cum să vă spun, că nu ne ia în considerație.Așteptăm să nu fie formală și să fie cu rezultat, să fie productivă întâlnirea cu dumneaei. Oricum, vin alergiile și doamna președinta trebuie să ia în considerație acest lucru.

Directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Bădărău, consideră că ministrul Agriculturii ar trebui să demisioneze din cauza politicii ineficiente în sectorul agricol în general, precum și pentru faptul că a permis criza în care s-au pomenit fermierii din cauza secetei din 2024.

ALEXANDRU BĂDĂRĂU, directorul interimar al Asociației „Forța Fermierilor”: Toți agricultorii din RM sunt nemulțumiți de activitatea ministerului în primul rând. Pentru că ministerul a reacționat foarte târziu la solicitările și anunțurile pe care am făcut noi ca asociație. A trecut deja 3 luni și jumătate când noi am anunțat că situația se agravează și abea acum noi avem primele măsuri care sunt unele neeficiente.

Anume dun cauza faptului că se acționează cu mare întârziere, iar măsurile care sunt propuse nu sunt conslultate cu fermierii și nu se ia în considerare propunirele pe care noi le facem. Pentru că atît în regulament de distribuire ajutorului de o 100 de milioane nu s-a regăsit nici o propunere pe care noi am inaintat-o cât și în Legea cu privirea de secetă lucru asta în nemulțumește total pe agricultorii este explicați principală din ce cauză agricultorii solicită demisia agricultirii.  Noi a să avem se ziua de miercuri întîlnirea preșidintele țării Maia Sandu care a să comunicăm că modificarea aceasta la fel este necesară făcută în regim de urgență.

Între timp, Legea privind anumite măsuri de sprijin pentru fermieri din cauza secetei a fost publicată în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare, în ciuda cererilor fermierilor de a fi retrasă.Directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Bădărău, speră că aceasta poate fi modificată de urgență prin adoptarea unor amendamente, dacă vor reuși să o convingă pe Maia Sandu. Șefa statului a promis, prin intermediul șefului aparatului prezidențial, să primească reprezentanții fermierilor pe 25 septembrie, după ce aceștia au organizat joi un protest în fața clădirii administrației prezidențiale.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE