Transportatorii rutieri din domeniul construcțiilor sunt dispuşi să anunţe grevă. Într-o scrisoare deschisă, organizația de specialitate reclamă inspecții zilnice invazive și nefondate, presiuni asupra transportatorilor persoane juridice, întocmirea nejustificată a proceselor-verbale contravenționale și alte probleme.
Se menţionează că încă în 5 august a fost solicitată audienţa prim- ministrului, dar cererea a fost ignorată. În această situație, transportatorii din domeniul construcțiilor și-au anunțat intenția de a se alătura protestului, anunțat anterior de APOTA. Şi această organizație a expediat în 9 septembrie, o scrisoare deschisă premierului, care la fel a rămas fără răspuns.
OLEG ALEXA, șeful Asociației Patronale a Operatorilor de Transport: Auto Noi am adresat scrisoarea deschisă către prim-ministru. Deocamdată nu avem niciun răspuns. Acolo sunt invocate patru chestiuni majore cu probleme majore care impiedică activitatea transportatorilor. Dacă raspunsul nu va veni sau va veni un răspuns care nu ne satisface cerințele noastre, noi probabil în scurt timp vom anunța despre petrecerea unei greve în Piaţa Marei Adunări Naționale.
Oleg Alexa a menţionat că prima grevă va fi de avertisment. 100 de microbuze vor fi aduse în fața Guvernului, dar nici circulația transportului public din Capitală, nici cursele naţionale nu vor fi afectate. Totodată, șeful Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto a menționat că decizia privind data protestului nu a fost adoptată deocamdată.
Amintim că, anterior, APOTA a adresat o scrisoare premierului Dorin Recean în care a acuzat Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și personal pe ministrul Andrei Spînu de acțiuni ilegale care, în opinia organizaţiei, sunt îndreptate împotriva ramurii transporturilor. Asociația insistă asupra unei întâlniri cu șeful Guvernului pentru a discuta problemele apărute după modificarea Codului transporturilor rutiere, în caz contrar aceștia vor ieși la proteste.
Ministrul Infrastructurii Andrei Spînu nu a venit deocamdată cu o reacție la cele expuse de transportatori, iar purtătorul de cuvânt al Executirvului Daniel Vodă a declarat că toate elementele introduse sunt pentru pasageri, pentru a îmbunătăți condițiile de călătorie și că Guvernul insistă ca aceste modificări să se realizeze până la sfârșitul anului.
Săptămâna trecută, şi Asociația Patronală „Transportatorul” a anunțat posibilitatea unei greve. Organizaţia cere Guvernului anularea urgentă a prelungirii de drept a autorizațiilor pentru serviciile regulate în trafic național și implementarea reglementărilor legate de dotarea unităților de transport cu aparate de casă.
Directorul executiv al Asociației „Transportatorul”, Anatolie Munteanu, a declarat atunci că modificările legislative sunt un rezultat al influenței coruptei, iar acestea vor duce la deteriorarea calității și ordinii în sectorul transporturilor. El a mai spus că schimbările operate în Codul transporturilor rutiere favorizează anumite interese politice.
Transportatorii rutieri au mai protestat la sfârșitul lunii februarie. Timp de două zile, aproximativ 70% din cursele naționale au fost suspendate. Şoferii autobuzelor interurbane au cerut adaptarea legislației naționale din domeniul transporturilor la standardele UE, liberalizarea transportului internațional, optimizarea sistemului de impozitare după exemplul țărilor europene. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a spus atunci că nu înțelege cerințele transportatorilor.