17.7 C
Chișinău

România intenționează să asigure ” ireversibilitatea Integrării Europene a Republicii Moldova.” Experții interni sunt indignați de acțiunile statului vecin | VIDEO

Președintele României, Klaus Iohannis, a convocat joi la ca, într- o ședință, Consiliul Suprem de Apărare al Românieire au fost discutate mai multe subiecte, dar și implementarea unui nou Pact Civil în domeniul Politicii de Securitate și Apărare de către Uniunea Europeană. Despre asta a anunțat presa română.

Pe ordinea de zi însă au fost incluse și subiecte care vizează Republica Moldova, cum ar fi parcursul țării noastre către aderarea la Uniunea Europeană. Astfel, digi24 scrie că Consiliul Suprem de Apărare al României a analizat opțiunile pentru consolidarea Parteneriatului Strategic cu Republica Moldova, iar, în cadrul discuțiilor au fost subliniate oportunitățile care ar decurge din aderarea Moldovei la UE.  ”Obiectivul principal de politică externă al țării noastre în raport cu Republica Moldova este susținerea și asigurarea ireversibilității parcursului european, prin sprijinirea implementării reformelor și a politicilor publice necesare, pe baza Parteneriatului Strategic bilateral, consolidat.”  scrie presa română.

Acest deziderat se lasă, desigur, cu mai multe semne de întrebare, spun unii analiști politici. Valeriu Ostalep s-a arătat nedumerit de faptul că un stat străin se implică în mod deschis în viața politică și în calea pe care Republica Moldova ar urma să o parcurgă, or, orice direcție de dezvoltare economică sau politică a țării trebuie să fie decisă de înșiși cetățenii acestei țări.

VALERIU OSTALEP, analist politic Faptul că atât de deschis nouă ni se indică că… pentru că prima întrebare care mi-a apărut – „interesant, da cum veți o veți face?” Care e modalitatea prin care un stat sau altul poate, atenție, asigura ireversibilitatea unui curs sau altul? Sunt mai mulți candidați, de exemplu Georgia. România poate asigura ireversibilitatea cursului european al Georgiei? Eu cred că nu. Dar de ce ei discută și își permit să pună pe agendă subiectul în așa formulă? Desigur că el pentru mine, ca cetățean, este destul de ofensator. Desigur că pentru mine una dintre problemele principale este faptul că suveranitatea noastră deja este deschisă, fără niciun fel de cuvinte duble, sensuri dublu, ea este pusă de factorii externi nu că la dubii, dar este pusă într-un format, ei decid în locul nostru. Eu înțeleg asta ca un semn că cetățenii Republicii Moldova nimic nu decid, asta se discută și se decide în altă parte.

Fostul deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Valentin Crîlov, de asemenea, a condamnat astfel de discuții din agenda politică a României, remarcând imixtiunea în treburile interne ale Republicii Moldova și lipsa unei reacții din partea autorităților din țara noastră. VALENTIN CRÎLOV, fost deputat în Parlamentul Republicii Moldovei
La astfel de acțiuni, în primul rând, trebuie să reacționeze Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldovei. Spre exemplu, când eu am fost deputat, noi neapărat am fi format în cadrul Legislativului, o cerere corespunzătoare, pe care am fi implementat-o și elaborat-o, pe care am fi trimis-o vecinilor români, că noi respectăm părerea statului vecin, ne considerăm buni vecini, dar credem că este inadmisibilă implicarea în treburile interne ale Republicii Moldova.

Nu ei sunt în drept să judece care este cursul nostru extern. Conform Constituției, poporul nostru este unul suveran și acest popor nu trebuie lipsit de dreptul de a decide de sine stătător.

La rândul său, fostul deputat Anatol Plugaru a declarat că nu este pentru prima dată când România își manifestă intenția de a interveni prin diferite acțiuni și declarații în viața politică, socială și economică a țării noastre. ANATOL PLUGARU, fost deputat în Parlamentul Republicii Moldovei Este o porcărie politică, este o neobrăzare politică cu alte cuvinte. Au mai ieșit mai înainte chestia ceea că statul român, armata română, în caz de necesitate, va interveni pentru a apăra drepturileromânilor care sunt la noi. Nu știu, în alte țări nu se bagă să apere drepturile românilor de pe alte continente și în alte părți, dar la noi, în Republica Moldova… Este evident că, la bază stă noțiunea, tendința de expansiune în teritoriul nostru, de recucerire, preocupare a acestui teritoriu.

Ministerul de Externe al Republicii Moldova nu a venit, deocamdată, cu o reacție pe marginea subiectelor discutate de Consiliul Suprem de Apărare al României, ce vizează implicarea în parcursul european al țării noastre. Amintim că, România de mai mult timp este cu ochiul și pe unele obiective din Republica Moldova. Recent, s-a aflat că România vrea să cumpere o cota parte a Portul Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova, care aparține BERD-ului.

Dacă acest lucru se va întâmpla, numărul obiectivelor, de pe teritoriul Republicii Moldova, pe care le patronează statul vecin va crește. Și asta pentru că sub aripa Bucureștiului se mai află Gazoductul Iași-Ungheni care interconectează rețelele de gaz din România și Republica Moldova. În vizorul statului vecin mai sunt și unele filiale ale băncilor, iar recent, autoritățile de peste Prut au anunțat intenția de a achiziționa întreprinderile de distribuire a energiei electrice RED Nord și FEE Nord. Până și la cârma Băncii Naționale a Moldovei se află un Guvernator venit din România, este vorba despre Anca Dragu.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE