Fermierii care au protestat două zile în raioane au ajuns și în capitală, de data aceasta fără tractoare. În fața Președinției, ei i- au cerut Maiei Sandu să le rezolve problemele. Una dintre principalele revendicări ale acestora este revizuirea legii, care prevede suspendarea, pe o perioadă de 6 luni, a datoriilor și plăților pentru fermierii afectați de secetă, și care se aplică doar unei mici părți a acestora.
GHEORGHE JURCANU, președintele Asociației „Forțа Fermierilor”: „Chiar am venit aici să cerem suspendarea această legi, chiar am venit aici să facem asta. Dacă aplicarea acestei legi este suspendată, atunci s-ar putea să ne așezăm la masa de negocieri și să fie puse din nou pe masă aceleași cereri pe care le-am dat înainte ca aceasta să fie votată în parlament, iar conform cerințelor noastre să procedeze cumva.
ION PLĂMĂDEALĂ, reprezentant, Asociația „Forțа Fermierilor” Este greu de spus că vom fi auziți astăzi, pentru că dacă nu ne-au auzit încă, nu cred că o vor face, dar ne mișcăm pas cu pas, făcând ce credem de cuviință. Vom vedea, dacă ne aud vom discuta și vom decide. Dacă ei nu aud, atunci vom merge mai departe.
DINU TODOS, reprezentant, Asociația „Forțа Fermierilor”: „Noi așa și am cerut, dați să facem o lege lucrativă, care să-i cuprindă pe toți, dar asta este o lege electorală mai mult și nu este o lege efectivă.
Un coridor de polițiști a ținut manifestanții departe de ușile Președinției. Aceștia au insistat totuși să discute cu președintele țării, Maia Sandu, și au expediat o scrisoare electronică prin care au invitat-o pe șefa statului la convorbiri.
SERGHEI STEFANCO, reprezentant, Asociația „Forțа Fermierilor”: ” Noi suntem simpli fermieri și vrem să ne așezăm la masa de negocieri, dar această întâlnire trebuie să fie publică pentru ca toți oamenii să vadă ce ne înțelegem cu ei, ce cerem de la stat. Ne hrănesc cu promisiuni din 2020 și dacă nu există va fi o soluție, oricum, a ieșit soarele și noi trebuie mâine, poimâine să mergem în câmp, să semănăm, să culegem recolta care a mai rămas acolo, dar vom reveni în plină campanie electorală, exact ca în 2020. Un dejavu… Vom ajuta oamenii să aleagă președintele potrivit și direcția potrivită pentru țară.
Șefa statului așa și nu a ieșit să discute cu agricultorii. Un polițist s-a dus să vadă dacă a ajuns scrisoarea electronica, dar nici acesta nu s-a întors cu răspuns.Uitați-vă ce țară demogratică, ne-au spus că va fi legătură directă cu populația. Și am ajuns să ni se confirme dacă a primit un email sau nu a primit un email, haideți să fim serioși. Treziți-vă oameni buni și nu mai prostiți atâta. S-au băgat milioane în digitalizare.
După o oră de așteptare, fără nici un rezultat, protestatarii au plecat la Parlament să ceară ajutor. Și acolo au fost ținuți departe de clădire.
– Noi vrem să intrăm în Parlament. – Cel mult două persoane.
– Da nu poate să fie doar două persoane, minim cinci persoane trebuie să fie.
SERGHEI STEFANCO, reprezentant, Asociația „Forțа Fermierilor”: „Asta a fost scopul protestului de astăzi ca să le arătăm că lor le este frică să discute public cu noi despre problemele noastre și noi să le argumentăm.
Mai târziu, în fața fermierilor a ieșit Adrian Băluțel, șeful Aparatului Președintei, care a anunțat că Maia Sandu îi așteaptă miercurea viitore la discuții, pentru că are agenda încărcată. Miercuri la ora nouă dimineața vă așteptăm la o duscuție cu doamna președinte. Noi suntem oamenii din statul acesta care am votat-o și noi am pus-o aici, noi agricultorii am spart gheața și în ziua de astăzi sunt împotriva noastră. vor veni dacă întrevederea va fi publică+răspunsul lui bălușel: vom face asa ca lumea sa srtie ce s-a discutat . Miercuri venim la discuții cu cea mai mare plăcere, dar până miercuri, legea să fie întoarsă în parlament că de nu legea o să plece odată cu voi.
Fermierii au anunțat că vor reveni cu proteste în luna octombrie. În timp ce manifestau, ministru agriculturii Vladimir Bolea vorbea în cadrul unei conferințe despre cum la Chișinau va fi organizată Ziua Vinului. Directorul Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Bădărău, a declarat că Legea votată de Parlament pe 13 septembrie, care prevede suspendarea datoriilor și plăților pentru fermierii afectați de secetă, se aplică doar unei mici părți a acestora. În plus, amânarea se face pentru șase luni și numai în cazul celor care au suferit, anul acesta, de pe urma intemperiilor.
Prin urmare, fermierii cer ca legea să fie revizuită înainte de a fi promulgată de Maia Sandu. Mai mult, ei cer un ajutor de circa 700 de milioane de lei, bani pe care ministrul Agriculturii spunea că îi caută. Între timp, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a solicitat Uniunii Europene să creeze un Fond de dezvoltare și solidaritate pentru agricultura moldovenească.